Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Startschot voor ‘legesvrij’ zonnepanelen plaatsen in Amsterdam
(foto: Amsterdam)

Startschot voor ‘legesvrij’ zonnepanelen plaatsen in Amsterdam

Wie in Amsterdam zonnepanelen wil installeren, hoeft sinds 1 januari 2017 geen leges meer te betalen. Wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho wil hiermee zonne-energieprojecten in de stad een extra stimulans geven.

Ook zijn de regels rondom plaatsing versoepeld en vereenvoudigd. Amsterdam maakte in december 2016 1,42 miljoen euro vrij voor zonne-energie. Een deel van het genoemde bedrag is bestemd voor gratis vergunningen voor zonnepanelen (red. begin november werd hierover al een motie van de VVD aangenomen). Vergunningen zijn vereist bij monumenten en binnen een beschermd stadsgezicht. Door deze vergunningen vrij te stellen van leges, wordt het aantrekkelijker voor Amsterdammers om zonnepanelen te plaatsen. De vergunningen zijn legesvrij in 2017 en 2018.

In de meeste gevallen is installatie van zonnepanelen vergunningsvrij. In een beschermd stadsgezicht, op monumenten of bij de aanleg van zonneweides moet echter wel een vergunning worden aangevraagd. Van de versoepeling van de regels zal een stimulerende werking uitgaan. Onder meer is de regel geschrapt dat slechts 30 procent van het dak mag worden belegd met zonnepanelen. Verder is duidelijker en concreter aangegeven wat toegestaan is. Dat maakt toetsing eenvoudiger, waardoor de gemeente aanvragen sneller en soepeler kan afhandelen.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - 5667KX
kWh People zoekt:

Senior PV Engineer

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!