Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Enexis: tot oktober 103,7 megawatt zonnepanelen aangesloten op kleinverbruikersaansluiting
(foto: Stock)

Enexis: tot oktober 103,7 megawatt zonnepanelen aangesloten op kleinverbruikersaansluiting

Enexis heeft een tussenstand gepubliceerd van het aantal zonnepanelen met een kleinverbruikersaansluiting dat in de eerste 9 maanden van het jaar in zijn werkgebied aangemeld is via het PIR-register: 103,7 megawatt.

Enexis beheert het elektriciteitsnet in Noord-Brabant, Limburg, Overijssel, Drenthe en Groningen. Enexis meldt dat er na de dip in de vakantiemaand augustus in september ‘weer volop zonnepanelen zijn geplaatst’. In de periode januari-september 2016 zijn er volgens de cijfers van het Productie Installatie Register (PIR-register) in het werkgebied van Enexis 26.366 pv-systemen aangesloten via een kleinverbruikersaansluiting (3 x 80 Ampère, noot: dit betreft woningen en ook voor een gedeelte agrariërs, niet inbegrepen zijn bijvoorbeeld de SDE+-projecten op een grootverbruikersaansluiting). Tezamen zijn zij goed voor een vermogen van 103,7 megawattpiek. Zou deze lijn zich doorzetten, zou er in heel 2016 138,3 megawattpiek worden geïnstalleerd in het werkgebied van Enexis. Dit zou een krimp betekenen ten opzichte van het voorgaande kalenderjaar.

In de afgelopen jaren verwelkomde Enexis het volgende volume zonnepanelen via een kleinverbruikersaansluiting:

  1. 177 megawattpiek in heel 2015 (noot: de totale zonnepanelenverkoop bedroeg in 2015 in Nederland 465 megawattpiek, bron: CBS)
  2. 128 megawattpiek in heel 2014 (noot: de totale zonnepanelenverkoop bedroeg in 2014 in Nederland 302 megawattpiek, bron: CBS)
  3. 148 megawattpiek in heel 2013 (noot: de totale zonnepanelenverkoop bedroeg in 2013 in Nederland 377 megawattpiek, bron: CBS)
  4. 87 megawattpiek in heel 2012 (noot: de totale zonnepanelenverkoop bedroeg in 2012 in Nederland 220 megawattpiek, bron: CBS)

Het door Enexis geregistreerde vermogen zal vermoedelijk nog gecorrigeerd worden, zoals bekend rammelt de statistiekenvoorziening over de Nederlandse pv-markt al sinds geruime tijd. In het geval van het PIR-register komt dit mede doordat consumenten zelf hun pv-systeem kunnen aanmelden en bijvoorbeeld fouten maken bij het invoeren van de cijfers. Bovendien zijn er ook consumenten die hun systeem niet aanmelden bij het PIR-register. De redactie van Solar Magazine schreef in het verleden al meerdere stukken over de (on)betrouwbaarheid van de statistiekenvoorziening.

Uit de (voorlopige) cijfers van  Enexis zijn vooralsnog niet al te veel conclusies te trekken, behalve dan dat het er op lijkt dat de residentiële markt voor zonnepanelen in 2016 in ieder geval niet wezenlijk gegroeid is en misschien zelfs wel gekrompen is. Dit zoals door diverse marktpartijen al in de september-editie van Solar Magazine al gemeld werd. De marktgroei – marktpartijen lijken het er namelijk wel over eens dat 2016 een recordjaar is – komt dit jaar vooral voort uit grote commerciële systemen die veelal met SDE+-subsidie gerealiseerd worden.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Rooftop Energy zoekt:

Asset Manager

Rooftop Energy  speelt een leidende rol in de energietransitie door zakelijke klanten zonder investering duurzame stroom op te laten wekken met zonnepanelen op hun dak. Als ambitieuze en snelgroeiende jonge organisatie (sinds 2011) zijn wij...
Fulltime (40 uur) - Mauritsweg 35, 3012 JT Rotterdam
Zon & Zo zoekt:

Werkvoorbereider E

Zonne-energie is 'in' en dat is bij ons ook goed te merken! Meer opdrachten, meer klanten, meer zonnepanelen... Daarom willen we ons team graag uitbreiden met een ervaren werkvoorbereider, die de schakel is tussen commercie en uitvoering....
Fulltime (40 uur) - Van Hennaertweg 13, 2952CA Alblasserdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!