logo
wvhj2023
(foto: Open VLD)
(foto: Open VLD)
10 mei 2016

Nieuwe Vlaamse energieminister roept op tot massale aanschaf van zonnepanelen

De nieuwe Vlaamse energieminister Bart Tommelein heeft de Vlaamse bevolking en bedrijven opgeroepen om massaal zonnepanelen te gaan kopen. Bovendien wil hij met de overheid het goede voorbeeld gaan geven.

De Vlaamse politiek stond afgelopen week op zijn kop. Afgelopen week is niet alleen energieminister Turtelboom afgetreden vanwege de Turteltaks, maar is ook een investering van 200 miljoen euro in een biomassacentrale afgeschoten. De Turteltaks werd eerder geïntroduceerd om de ontspoorde groenestroomkosten – ontstaan door oversubsidiëring van zonnepanelen via groenestroomcertificaten – door te rekenen aan de gezinnen via een vlaktaks van 100 euro, los van inkomen of energieverbruik.

Opnieuw investeren in zonnepanelen – ‘omdat ze intussen rendabel zijn en zonder subsidie kunnen’, aldus Tommelein – is volgens de minister de enige manier om de Turteltaks naar beneden te halen nu de geplande biomassacentrale in Gent is geschrapt. ‘De goedkoopste en volgens mij zelfs de enige manier om de klimaatdoelstellingen te halen, is door meer zonnepanelen te installeren. Niet enkel bij particulieren, maar ook bij ondernemingen en bij de overheid’, aldus Tommelein.

Over het prosumententarief – een bijdrage die eigenaars van zonnepanelen betalen (red. en dus iets anders dan de Turteltaks) – meldt de minister dat rechtszekerheid belangrijk is. ‘Ik heb een gloeiende hekel aan spelregels die tijdens het spel veranderen. Sowieso tot 2019 zal het tarief jaarlijks berekend blijven worden.’ Tegen het jaar 2019 zou er een nieuwe tariefstructuur moeten zijn, waarvan dit jaar al de algemene principes zouden moeten vastliggen.

De Vlaamse televisie bericht ondertussen weer dagelijks over zonnepanelen, bijvoorbeeld over AED-studios dat maandelijks 20.000 euro verdiend met het opwekken van zonne-energie.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten