logo
wvhj2023
(foto: Annemie Turtelboom)
(foto: Annemie Turtelboom)
4 mei 2016

Vlaams minister Turtelboom afgetreden vanwege zonnepanelentaks, investering biomassacentrale afgeschoten

De Vlaamse politiek staat op zijn kop. Deze week is niet alleen energieminister Turtelboom afgetreden vanwege de Turteltaks, maar is ook een investering van 200 miljoen euro in een biomassacentrale afgeschoten.

De Turteltaks werd enige tijd geleden ingevoerd door energieminister Turtelboom (Open VLD), maar de belissing is collegiaal genomen door de hele Vlaamse regering. Die bestaat uit Open VLD, N-VA en CD&V. Het zijn die drie partijen die ervoor kozen om de ontspoorde groenestroomkosten –ontstaan door oversubsidiëring van zonnepanelen via groenestroomcertificaten – door te rekenen aan de gezinnen via een vlaktaks van 100 euro, los van inkomen of energieverbruik.

Turtelboom van de Open Vld heeft afgelopen weekeinde zelf ontslag genomen omdat het vertrouwen tussen haar en de partij helemaal weg was. ‘In het belang van mijn partij geef ik de fakkel door’, zei Turtelboom op een persconferentie. ‘Ik doe dat omdat de komende dagen een belangrijke beslissing genomen zal worden rond de biomassacentrale van Gent. Ik heb besloten om mijn mandaat als viceminister-president van de Vlaamse Regering terug te geven aan de partij. Bij mijn aantreden in de Vlaamse regering, heb ik een enorme schuldenberg aangetroffen, veroorzaakt door de groenestroomcertificaten. Hoewel noch ik, noch mijn partij aan de grond van deze schuldenberg lagen, is het dossier de laatste maanden dusdanig gepersonaliseerd, dat ik in het belang van de partij besloten heb de fakkel door te geven.'

Het ontslag van Turtelboom hing al geruime tijd in de lucht. De door haar ingevoerde Turteltaks heeft de liberalen de steun van veel kiezers gekost. Het invoeren van de Turteltaks was tegelijkertijd onvermijdbaar omdat Vlaanderen de schuldenberg van de groene stroomcertificaten (het feed-in tarief voor zonnepanelen) moest aangepakken. Er kwamen al snel vragen bij de manier waarop de belasting de lasten verdeelt. Gezinnen en midden- en kleinbedrijven worden verhoudingsgewijs zwaar getroffen.

Milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace, WWF, Natuurpunt en IEW juichen ondertussen de beslissing van de Vlaamse regering toe om geen steun te verlenen aan de biomassacentrale van BEE in Gent. Deze beslissing werd aan het begin van de week genomen, daags na het vertrek van Turtelboom. Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu: ‘We vragen dat de regering op hetzelfde elan doorgaat en ook de biomassacentrale van Langerlo een halt toeroept.’

De milieuorganisaties steunen het voornemen van aantredend minister Tommelein (red. de opvolger van Turtelboom) om een energieplan op te maken en vragen voluit in te zetten op energiebesparing en een versnelling van wind- en zonne-energie. Ze hebben alvast een becijferd plan klaarliggen als alternatief voor dure biomassa. Zo kan de BEE centrale vervangen worden door 1.000 megawatt zonnepanelen en 100 windmolens, terwijl er 400 miljoen euro bespaard wordt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten