Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SDE+-regeling: sinds 2008 34 procent van projecten gebouwd, helft nog in ontwikkeling

SDE+-regeling: sinds 2008 34 procent van projecten gebouwd, helft nog in ontwikkeling

In de periode 2008-2015 is 34 procent van de projecten met een beschikking uit de SDE(+)-regeling daadwerkelijk gerealiseerd. Nog eens 50 procent is in ontwikkeling en 16 procent van de projecten is gesneuveld.

Op het moment dat aanvragers een SDE(+)-beschikking ontvangen, hebben zij in de regel maximaal 4 jaar de tijd om het project te realiseren. De figuur laat de voortgang van de SDE en SDE+-projecten zien. Zo zijn op 1 november 2015 alle projecten uit de SDE 2008, die niet definitief zijn ingetrokken, gerealiseerd. Aan de andere kant zijn er, logischerwijs, nog geen projecten uit de SDE+-2015 gerealiseerd.

In de figuur komt naar voren dat veel projecten, vanwege de bouwfase, een lange aanlooptijd hebben voordat zij starten met produceren. Zo valt op te maken dat over het algemeen geldt dat van de eerdere openstellingsrondes al een groter deel van de niet ingetrokken projecten gerealiseerd is. Een uitzondering is er met name in 2009. Enkele grote wind op land projecten en één groot wind in meer project zijn nog in ontwikkeling.

Minister Kamp geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan te verwachten dat deze projecten in 2016 allemaal gerealiseerd zijn. ‘Door de jaren heen zien we ook dat sommige projecten worden ingetrokken. Geothermie, biomassa en zon-pv projecten hebben hierin het grootste aandeel.’

In totaal is er met de SDE en de SDE+-rondes tot en met 2015 voor een jaarproductie van 107 petajoule aan beschikkingen afgegeven.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Solar Monkey zoekt:

Sales Account Manager

Solar Monkey zoekt een Sales Account Manager
Fulltime • Den Haag
Zelfstroom zoekt:

Medewerker Debiteurenbeheer B2C

Zelfstroom zoekt een medewerker Debiteurenbeheer B2C
Fulltime • 's-Hertogenbosch
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!