Solar Magazine - Europees Parlement: EU moet voor eigen bevoorrading kritieke grondstoffen zorgen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Europees Parlement: EU moet voor eigen bevoorrading kritieke grondstoffen zorgen
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com

Europees Parlement: EU moet voor eigen bevoorrading kritieke grondstoffen zorgen

Om een autonome Europese voorziening van kritieke grondstoffen en productie van sleuteltechnologieën te stimuleren, roepen leden van het Europees Parlement op tot diversificatie, recycling en binnenlandse inkoop.

Het Europees Parlement heeft hiertoe een resolutie aangenomen. De resolutie werd goedgekeurd met 543 stemmen voor, 52 tegen en 94 onthoudingen.

Hogere vraag
​De kritieke grondstoffen zijn cruciaal voor de productie van een breed scala aan goederen en technologieën. De transitie naar digitale, zeer energie-efficiënte en klimaatneutrale Europese economieën zal leiden tot een aanzienlijk hogere vraag naar deze stoffen. De technologieën die daarvoor nodig zijn, zoals batterijen en elektrische motoren, zullen van cruciaal belang zijn om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken.

EU-strategie
Het Europees Parlement roept op tot een EU-strategie om de strategische autonomie en veerkracht van Europa met betrekking tot de levering van kritieke grondstoffen te vergroten, door een secundaire markt te creëren voor gerecyclede hulpbronnen die deze materialen bevatten. Volgens de voorstellen van het parlement zullen meer kritieke grondstoffen uit de EU en haar buurlanden moeten worden gehaald, zullen de bronnen voor deze materialen moeten worden gediversifieerd en moet meer onderzoek worden gericht op duurzame alternatieven voor deze schaarse materialen.

Europarlementariërs zeggen dat op de korte tot middellange termijn focus op recycling alleen niet voldoende zal zijn om aan de toenemende vraag naar kritieke grondstoffen te voldoen. Ze roepen met de resolutie op om duurzame inkoopmogelijkheden te onderzoeken in lidstaten die rijk zijn aan kritieke grondstoffen.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
Janszon BV zoekt:

Projectleider Zonne-Energie

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Janszon BV zoekt:

Junior Projectleider Zonne-energie

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!