Solar Magazine - Subsidie voor thuisbatterijen in Vlaanderen verlengd tot 31 december 2021
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Subsidie voor thuisbatterijen in Vlaanderen verlengd tot 31 december 2021
© Iinno Benelux

Subsidie voor thuisbatterijen in Vlaanderen verlengd tot 31 december 2021

De Vlaamse regering heeft besloten om de subsidie voor stationaire installaties voor elektrochemische opslag van elektriciteit - oftewel thuisbatterijen - met 1 jaar te verlengen tot 31 december 2021.

Vlaanderen kent sinds 1 augustus 2019 een subsidie voor thuisbatterijen. De subsidie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen; klassieke loodzuurbatterijen komen dus niet in aanmerking. De batterij moet ook geplaatst worden door een elektrotechnisch installateur. Het maximale subsidiebedrag is 3.200 euro per batterij. Tot en met 31 januari 2020 werd echter pas 38 keer subsidie aangevraagd. De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir meldt dat dit aantal tot eind juni opgelopen is tot ongeveer 100 subsidieaanvragen.

1 miljoen euro vrijgemaakt
Voor de verlenging van de subsidieregeling wordt door de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir een bedrag vrijgemaakt van maximaal 1 miljoen euro. Rekening houdend met een gemiddelde premie van 1.800 euro per aanvraag kunnen hiermee volgens Demir 550 installaties ondersteund worden. De minister kan nog steeds op basis van een cijfermatig onderbouwde evaluatie besluiten het subsidiebedrag voor toekomstige aanvragen gedurende het lopende jaar te verlagen als op 1 augustus subsidieaanvragen zijn aangemeld voor meer dan 50 procent van het budget dat daarvoor in de begroting beschikbaar is gesteld.

De minister verwacht dat er vanaf 2021 meer draagvlak is om te investeren in een opslagsysteem. ‘Immers, nieuwe pv-installaties hebben geen recht meer op de terugdraaiende teller. Een opslagsysteem biedt de mogelijkheid om het zelfverbruik te verhogen en dus de afname van het net en injectie in het net te beperken’, aldus Demir. ‘In de loop van 2021 zal de premie grondiger tegen het licht gehouden worden, rekening houdend met de nieuwe tariefstructuur die vanaf 2022 van kracht wordt.’

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - 's-Heerenberg
Triple Solar zoekt:

Service Monteur

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraat 6-B
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!