Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Ook installateursbranchevereniging UNETO-VNI mengt zich in importheffingenstrijd

Ook installateursbranchevereniging UNETO-VNI mengt zich in importheffingenstrijd

Inmiddels kiest ook UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, partij voor haar leden in het dossier rond de importheffingen op Chinese zonnepanelen. Na Holland Solar meldt ook UNETO-VNI dat zij vreest dat duizenden arbeidsplaatsen verloren gaan als de Europese Unie besluit tot een importheffing op Chinese zonnepanelen. De installateursvereniging roept daarom de Nederlandse overheid op alles in het werk te stellen om het instellen van een importheffing te voorkomen. Lidstaten hebben tot eind deze week de tijd om hun positie kenbaar te maken richting Brussel.

Ongelukkig moment
Volgens voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI komt een importheffing op Chinese zonnepanelen op een zeer ongelukkig moment. 'Zonnepanelen leveren installateurs de laatste tijd veel extra werk op in een markt die hard wordt getroffen door de crisis in de bouw.' UNETO-VNI verwacht echter dat aan de marktgroei een einde komt als de Europese Unie een importheffing instelt. Een heffing leidt tot hogere prijzen waardoor de aanschaf van zonnepanelen minder aantrekkelijk wordt. In de installatiebranche zal het duizenden banen gaan kosten. Siertsema: 'Het is daarom een onverstandig idee. De dreiging van een importheffing leidt nu al tot een opwaartse prijsdruk en het uitblijven van opdrachten. Snelle actie kan erger voorkomen.'
Waardestijging woning Siertsema wijst erop dat de vooruitzichten voor de afzet van zonnepanelen zonder importheffing zeer gunstig zijn. Uit consumentenonderzoek van USP Marketing Consultancy in opdracht van UNETO-VNI blijkt namelijk dat ruim de helft van de woningbezitters momenteel belangstelling heeft voor zonnepanelen als middel om de energierekening omlaag te brengen. Bovendien verwacht ruim een vijfde van hen dat plaatsing van zonnepanelen een waardestijging van de woning zal opleveren.

Terugverdientijd omhoog Woningbezitters die twijfelen aan de aanschaf van zonnepanelen wijzen daarbij op de lange terugverdientijd en de te hoge aanschafprijs. Siertsema: 'Dankzij de beschikbaarheid van Chinese zonnepanelen daalt de prijs echter al jaren en is de terugverdientijd teruggebracht tot zes à zeven jaar. Een importheffing werpt ons weer jaren terug in de tijd. De terugverdientijd gaat hierdoor omhoog, terwijl we net op het punt staan om grid parity te bereiken, het punt waarop stroom uit zonnepanelen dezelfde prijs heeft als stroom uit het stopcontact.' Volgens de voorzitter van UNETO-VNI kost een importheffing niet alleen banen in de installatiebranche en bij toeleveranciers, maar brengt deze ook het bereiken van de overheidsdoelstellingen voor duurzame energie in gevaar. Siertsema roept de Nederlandse overheid daarom op alles in het werk te stellen om ook andere lidstaten te overtuigen van de noodzaak om krachtig stelling te nemen tegen een importheffing op zonnepanelen.
Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - 5667KX
kWh People zoekt:

Manager O&M

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!