Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
China waarschuwt Europese Unie voor importheffing zonnepanelen

China waarschuwt Europese Unie voor importheffing zonnepanelen

De Chinese regering heeft de Europese Unie gewaarschuwd tegen importheffingen op zonnepanelen. De Europese Commissie wil Chinese panelen gaan belasten met een antidumpingsheffing van tussen de zevenendertig en achtenzestig procent. Volgens China opent de commissie daarmee een doos van Pandora met schadelijke gevolgen voor zowel de groei van zonne-energie in Europa als de handelsbetrekkingen tussen de EU en China.

Volgens het officiële Chinese persbureau Xinhua dreigt er zelfs een handelsoorlog als de maatregelen doorgaan. Ondertussen is de Europese zonne-energiemarkt al enkele maanden in beroering door de aangekondigde heffingen. Die zullen volgens tegenstanders de prijs van goedkope zonnepanelen verhogen, waardoor de groei van zonne-energie belemmerd kan worden. Zij voorspellen een verlies van honderdduizenden banen in de zonne-industrie. Voorstanders stellen juist dat de heffingen het dumpen van goedkope zonnepanelen tegengaat en voor eerlijke handel zorgt.
Tijdens de conferentie The Solar Future: NL ’13, op 23 mei in het Evoluon in Eindhoven, staat daarom een discussie over de consequenties en de zin en onzin van de importheffingen op de agenda. Vanwege alle commotie is de discussie van een bijzaal verplaatst naar het hoofdpodium. 'Wij merken dat alleen al de dreiging van de maatregelen enorme impact heeft op de zonne-energiemarkt. Iedereen is hiermee bezig. We willen allemaal dat zonne-energie in Europa verder kan groeien, maar daarvoor is het belangrijk dat de marktomstandigheden rustig en stabiel zijn. Deze maatregelen zorgen voor onrust en dat is funest', stelt CEO Edwin Koot van het organiserende Solarplaza.

Met de invoering van de antidumpingsheffing komt Brussel tegemoet aan de eis van het consortium ProSun van Europese zonne-energiebedrijven. President Milan Nitzschke van ProSun is tijdens de conferentie aanwezig. Tegenstanders hebben zich verenigd in de Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE). Ook zij discussiëren mee. Zij stellen net als China dat de handel met Europa niet beperkt mag worden. Volgens woordvoerster Hua Chunying van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de EU en China elkaars belangrijkste handelspartner en moeten problemen via dialoog opgelost worden. 'We hopen dat de EU niet zijn toevlucht neemt tot protectionistisch maatregelen', stelde zij.

Het Chinese persbureau Xinhua stelt dat China de maatregelen niet stilzwijgend zal accepteren. 'China zal terugslaan, tenzij beide partijen een praktische manier kunnen verzinnen om een handelsoorlog te voorkomen. Deze heffingen kunnen alleen maar nadelig zijn voor beide partijen', aldus Xinhua. De importheffingen moeten nog goedgekeurd worden door de lidstaten van de EU en gaan pas in als ze officieel zijn gepubliceerd.
Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
VDH Solar Groothandel BV zoekt:

Allround magazijn medewerker

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude-Dorp, Finlandlaan 1, 2391 PV
Straightforward zoekt:

Inspecteur PV-projecten (landelijk)

Fulltime (40 uur) - Urmond, 6129 EL, 49
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!