logo
wvhj2023
hero-image
15 mei 2013

Solar Green Point voorziet Caballero Fabriek van duizend zonnepanelen

Op het dak van de Haagse Caballero Fabriek heeft Solar Green Point een collectief zonnepark van duizend zonnepanelen aangelegd. Het wordt gefinancierd door de deelnemende huishoudens en bedrijven. Door de krachten te bundelen met Eneco worden...
Op het dak van de Haagse Caballero Fabriek heeft Solar Green Point een collectief zonnepark van duizend zonnepanelen aangelegd. Het wordt gefinancierd door de deelnemende huishoudens en bedrijven. Door de krachten te bundelen met Eneco worden kostenvoordelen bereikt en kunnen de leden van de coöperatie op eenvoudige wijze groene elektriciteit produceren die verrekend wordt met hun eigen energienota.

Coöperatieve zonnestroomcentrale
Het idee achter Solar Green Point is simpel: verzamel een groep mensen die willen investeren in een coöperatieve zonnestroomcentrale. Iedere deelnemer legt geld in voor een of meer zonnepanelen. Zodra er voldoende startkapitaal is bijeengebracht, gaat de aanleg van het zonnepark van start. Als de installatie gereed is, start de productie van zonnestroom. De energieleverancier verrekent vervolgens de opgewekte energie van de zonnepanelen met de stroom die de deelnemers zelf verbruiken met logischerwijs een lagere energierekening tot gevolg.
Eind maart startte het eerste grootschalige collectieve zonnepark van Solar Green Point met de levering van zonnestroom. 'Met ons eerste collectieve zonnepark is een belangrijke stap gezet in de transitie naar duurzame energie. Ook mensen die geen ruimte hebben voor zonnepanelen kunnen nu profiteren van zonnestroom', aldus initiatiefnemers Stan Verheijen en Richard Bevelander van Solar Green Point. 'We merken dat het voordeel van zonnestroom zonder de nadelen van installatie en onderhoud veel mensen aanspreekt. Ook kun je zonder zorgen verhuizen, want jouw zonnestroom verhuist gewoon mee met je elektriciteitsaansluiting. Je kunt jouw zonnepanelen zelfs nalaten aan je kinderen of kleinkinderen', legt Verheijen uit. 'Een bijkomend voordeel is dat je bijdraagt aan minder CO2-uitstoot en minder gebruik van fossiele brandstoffen en kernenergie.”

CabFab
Als eerste project werd gekozen voor het dak van de voormalige Caballero Fabriek in Den Haag. Omgedoopt tot CabFab is het tegenwoordig een broedplaats voor creatieve bedrijven. De gemeente Den Haag stelde het dak ter beschikking voor dit initiatief. Vorig najaar startte Solar Green Point met de werving van deelnemers en medio november 2012 begon de installatie van duizend zonnepanelen. De zonnestroom die zonnepark CabFab produceert is voldoende om tachtig huishoudens van elektriciteit te voorzien en zorgt jaarlijks voor 133 ton minder CO2-uitstoot.
'Het vermogen van de installatie is tweehonderdvijftig kilowatt en de opbrengst is 218.000 kilowattpiek per jaar. Gemiddeld hebben de leden vijf panelen aangeschaft. Daarmee is hun opbrengst elfhonderd kilowattuur per jaar. Dat betekent dat ze gemiddeld al gauw een derde van hun eigen stroomverbruik zelf produceren', licht Verheijen toe.

Solar Green Point streeft er naar om voor 2020, collectieve zonnestroom-projecten te realiseren met een minimale totale capaciteit van veertig megawatt. De ontwikkeling van een installatie van twee megawatt vermogen aan de A4 in de Haarlemmermeer en de installatie van één megawatt vermogen op het talud van Nieuw-Terbregge aan de A20 in Rotterdam, zijn eveneens een initiatief van Solar Green Point.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten