Solar Magazine - Goerree-Overflakkee, Leeuwarden en Wageningen genomineerd voor verkiezing tot Solar City 2013
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Goerree-Overflakkee, Leeuwarden en Wageningen genomineerd voor verkiezing tot Solar City 2013

Goerree-Overflakkee, Leeuwarden en Wageningen genomineerd voor verkiezing tot Solar City 2013

De nominaties voor de verkiezing van Solar City 2013 zijn bekend. Uit een groot aantal aanmeldingen zijn drie genomineerden geselecteerd: Goerree-Overflakkee, Leeuwarden en Wageningen. Deze drie gemeenten maken kans op de titel Solar City 2013. De genomineerden presenteren zich op 13 mei tijdens het Solar Debat op de Universiteit Utrecht. Dan zal ook de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt worden.

Tot 13 mei is het voor het publiek mogelijk om via de website van de Solar Days (vanaf 25 april 2013) haar stem uit te brengen. De stem van het publiek wordt opgeteld bij de scores die toegekend zijn door de jury. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van Holland Solar, Agentschap NL, Vereniging Eigen Huis en UNETO-VNI.
De verkiezing tot Solar City is onderdeel van de promotiecampagne  European Solar Days. Tijdens de Solar Days vinden overal in het land informatiebijeenkomsten, workshops, open huizen en rondleidingen plaats. op het gebied van zonne-energie.  Afgelopen kalenderjaar ging Rotterdam met de titel ‘Solar City 2012’  aan de haal. Zij nam destijds de trofee over van Den Haag. Rotterdam won  de prijs vanwege grote en kleine zonne-energieprojecten die zij in de  afgelopen jaren realiseerde; zoals in Blijdorp, maar ook op het Centraal  Station waar het dak volledig van gebouw geïntegreerde zonnepanelen is voorzien.
 
De jury laat weten de drie individuele gemeenten om de volgende redenen genomineerd te hebben:

1. Wageningen: deze gemeenten ken niet alleen een hoge zonnepaneeldichtheid, maar bevindt zich ook erg dicht bij de burger. Niet alleen de informatiebijeenkomsten met bewoners die de stichting Zonne-energie Wageningen bijvoorbeeld organiseert, maar vooral ook door de diversiteit van de initiatieven. Wat de jury bijzonder waardeert is dat Wageningen ook actief marktbelemmeringen aanpakt, zoals de “split incentive” en de salderingsproblematiek.

2. Goeree-Overflakkee: deze relatief kleine gemeente weet een bijzonder prestatie te leveren door in de top tien van gemeente te komen die het meest duurzame elektriciteit produceert. De gemeente kiest er verder voor tijd en inzet te plegen op doelgroepen waar de zonne-energiekansen minder vanzelfsprekend te verzilveren zijn. Bijvoorbeeld door bij de agrarische sector gebruik te maken van de grote dakoppervlakten in combinatie met asbestsanering. De jury roemt het gebruik maken van beperkte middelen op een slimme manier waarbij men belemmeringen tracht weg te nemen en te faciliteren en vooral ruimte te geven aan de markt.

3. Leeuwarden: Leeuwarden heeft een duidelijk doel om in 2015 acht megawattpiek geïnstalleerd zonne-energievermogen te realiseren en is hard op weg dit te behalen. De gemeente richt zich daarbij vooral op kleinverbruikers als het gaat om zonne-energie en geeft daarbij het goede voorbeeld door haar eigen gebouwen te voorzien van zonnepanelen. De jury roemt ook het initiatief om samen met de ROC Friese poort bedrijfsopleidingen een twee tal cursussen op te zetten voor het installeren van zonnepanelen voor het lokale midden- en kleinbedrijf.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

International Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Randstad
kWh People zoekt:

Junior Account Manager

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!