Solar Magazine - Bijeenkomst Zon op School: minder dan tien procent schooldaken kent zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Bijeenkomst Zon op School: minder dan tien procent schooldaken kent zonnepanelen

Bijeenkomst Zon op School: minder dan tien procent schooldaken kent zonnepanelen

Naar aanleiding van de bijeenkomst Zon op School trekken organisatoren en bezoekers de conclusie dat minder dan tien procent van de Nederlandse schooldaken is bedekt met zonnepanelen. Vijfhonderd van de vijfenzestighonderd basisscholen zouden zonnepanelen kennen, veelal geplaatst met hulp van (overheid)subsidies.

Afgelopen week vond de in Utrecht bij Agentschap NL de bijeenkomst 'Zon op School' plaats. Een van de conclusies van de bijeenkomst is dat zonder subsidie er maar weinig animo lijkt te zijn vanuit scholen om te investeren in zonnepanelen. En als iemand enthousiast is dan loopt hij of zij vaak spaak op de enorme overkill aan informatie, aanbieders en onduidelijkheden rond zaken als eigendom van het gebouw, beheer van de energierekening en verzekering van de panelen.
Ruim veertig deelnemers vanuit scholen, gemeenten, adviseurs, leveranciers, een netbeheerder, maatschappelijke organisaties en burgerinitiatieven kwamen af op de bijeenkomst. Er blijkt bij hen behoefte aan goede, betrouwbare financieringsconstructies. De aanwezigen zijn het niet eens over de vraag of scholen en gemeenten zich voldoende bewust zijn van de voordelen en opbrengsten van zonnepanelen. Wel zijn deelnemers van mening dat het voor scholen en gemeenten vaak erg lastig is om voldoende tijd en kennis vrij te maken om het uit te zoeken. Een onafhankelijk adviseur kan helpen bij het uitwerken van geschikte financieringsconstructies en het vergelijken van offertes. Maar ook dan is de vraag: hoe vind je de juiste adviseur die betrouwbaar en capabel is?

Het bij elkaar brengen van mensen van verschillende achtergronden bracht een interessante en soms pittige discussie teweeg over knelpunten en kansen. Toverwoorden om meer zonnepanelen op scholen te krijgen zijn ontzorgen, betrouwbaarheid en transparantie. Een kant-en-klare oplossing om dit op grote schaal voor elkaar te krijgen is er nog niet. De initiatoren van de bijeenkomst (onder meer SME Advies) gaan een eenvoudige website maken met daarop een kaart van bestaande zonnepanelen op scholen en enkele goede ervaringen van scholen met leveranciers/adviseurs.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
RABLE zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Delft
Wocozon B.V. zoekt:

Front Office Medewerker Zonnepanelen

32-40 uur - De Meern - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!