Solar Magazine - TKI-project Solar Forcecasting gaat opbrengst zonnepanelen nauwkeuriger voorspellen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TKI-project Solar Forcecasting gaat opbrengst zonnepanelen nauwkeuriger voorspellen

TKI-project Solar Forcecasting gaat opbrengst zonnepanelen nauwkeuriger voorspellen

Solar Forecasting is de titel van een van de zeventien innovatieprojecten die als onderdeel zijn van het Topconsortium voor Kennis & Innovatie (TKI) Switch2SmartGrids.

De TKI voor innovatieprojecten uit op het domein van intelligente netten en de goedgekeurde projecten kennen een totaal volume van 25,9 miljoen euro waarbij de Rijksoverheid 11,4 miljoen euro bijdraagt.

Nieuwe tool
De Universiteit Utrecht ontwikkelt samen met Ecofys en KEMA binnen Solar Forceasting een nieuwe tool om de opbrengst van zonnestroom uit pv-installaties te voorspellen. De voorspelling moet nauwkeuriger worden dan tot nu toe mogelijk is, door de sensorfunctie van bestaande pv-installaties slim te benutten. Met de nieuwe ontwikkeling wil men een belangrijke bijdrage leveren aan het kosteneffectief inpassen van de sterk toenemende productie van zonnestroom.
De forecasting tool gebruikt weersvoorspellingen en meetgegevens om de hoeveelheid zonlicht te voorspellen. Uit de voorspelde hoeveelheid zonlicht bepaalt een pv-systeem model vervolgens de voorspelde opbrengst aan zonne-energie. Het unieke element in dit project is, dat naast satellieten en meteorologische grondstations, bestaande pv-installaties als bron voor meetgegevens worden gebruikt. De pv-installaties worden als sensor gebruikt: uit de gemeten zonnestroom kan de hoeveelheid zonlicht worden afgeleid. Door meerdere pv-installaties verspreid rond een bepaalde locatie te gebruiken kan de meteorologische toestand rondom die locatie worden bepaald. Daarmee kan ons voorspelalgoritme de verwachte hoeveelheid zonlicht voor de nabije toekomst op die plaats berekenen. Worden de gekoppelde pv-installaties uitgebreid dan wordt het ook mogelijk een voorspelling te geven voor andere locaties. Terwijl het mogelijk is met grondstations en satellieten als sensoren tot enkele dagen vooruit te voorspellen met een tijdsresolutie van één uur, kan met de informatie van pv-installaties bij een voorspelling voor de komende uren een veel hogere nauwkeurigheid (vijf procent) en tijdresolutie (één minuut) worden gerealiseerd.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
kWh People zoekt:

Business Developer

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!