logo
wvhj2023
hero-image
27 februari 2013

Column Stefan Roest (Eternal Sun) - Top drie kwaliteitsproblemen

In ons testcentrum in Delft hebben wij op het moment van schrijven 181 zonnepanelen op kwaliteit getest voor installateurs en projectontwikkelaars uit de Nederlandse zonne-energie sector, maar ook voor banken en verzekeraars voor de financiering...
In ons testcentrum in Delft hebben wij op het moment van schrijven 181 zonnepanelen op kwaliteit getest voor installateurs en projectontwikkelaars uit de Nederlandse zonne-energie sector, maar ook voor banken en verzekeraars voor de financiering van deze panelen. Bij deze tests, uitgevoerd in samenwerking met de TU Delft, zijn we een breed scala aan kwaliteitsproblemen tegen gekomen. Zeker nu de prijzen van panelen zo onder druk staan, is het goed om de kwaliteit van zonnepanelen extra in de gaten te houden. Om deze reden willen wij de top drie van meest geobserveerde problemen uitlichten en advies geven hoe deze te voorkomen.

Op plaats 3: Vochtbestendigheid
U bent bekend met het klimaat in Nederland. Niet alle zonnepanelen zijn even goed bestand tegen tientallen jaren vochtigheid. Bij onze testdiensten zijn verscheidene zonnepanelen langs gekomen die op een leeftijd van tien tot twintig jaar kapot waren gegaan aan ‘delaminatie’. Delaminatie is het loslaten van lagen door vocht wat hier tussen komt, zogenaamde vocht ingressie. Delaminatie of vocht ingressie is te herkennen aan bellen die in het paneel zitten, zoals op onderstaande afbeelding.
Hoe dit te voorkomen? Uiteraard is het goed om bijvoorbeeld TÜV-gecertificeerde panelen te gebruiken die onafhankelijk getest zijn op vochtbestendigheid. Hoewel het lastig is de vochtbestendigheid over twintig jaar te voorspellen, geven de zogenaamde 'damp heat' en 'humidity freeze' test procedures een indicatie. Het is aan te raden om hierbij de officiële certificeringspapieren op te vragen, en te controleren of deze geldig zijn voor de betreffende partij panelen.Echter kun je zelf met het blote oog ook al het een en ander zien. Zo moet de kitrand tussen de binnenkant van het frame en de back sheet de kier goed afdichten en mooi doorlopen. Ook mag er geen kier zitten tussen de bovenkant van het frame en de glasplaat voorop het paneel. Je kunt een leverancier hier op aanspreken.

Op plaats 2: Haarscheurtjes en beschadigde cellen
Op de tweede plaats: beschadigde zonnecellen. Helaas behandelen sommige partijen zonnepanelen als bouwmateriaal. Als een zonnepaneel lokaal belast wordt, bijvoorbeeld door met een hand te drukken op een deel van het zonnepaneel, kunnen er lokaal kleine scheurtjes in cellen ontstaan. Deze haarscheurtjes veroorzaken lokale weerstanden die warm worden. Deze “hot-spots’ halen het rendement van alle zonnecellen in de serieschakeling naar beneden. Ook kunnen klappen op het paneel losse contacten of celbreuken veroorzaken met als gevolg slecht presterende cellen en een lagere paneelopbrengst.
Hoe dit te voorkomen? Ten eerste: kies betrouwbare fabrikanten en importeurs die simpelweg voorzichtig met panelen omgaan. Ten tweede: behandel zonnepanelen zelf alsof het televisieschermen zijn. Til panelen bij het frame, en plaats geen hand midden onder het paneel. Steun bij het installeren op schuine of platte daken ook alleen op het frame van het paneel. Als je een beschadiging vermoedt, laat het paneel dan testen met een prestatiemeting om de gevolgen van de beschadiging zichtbaar te maken. Wellicht dat dit nog gedekt is door de garantie van de fabrikant.

Op plaats 1: Incorrecte prestatiecijfers
Met stip op één: prestatiecijfers, zoals het piekvermogen, die niet kloppen met de werkelijkheid. Omdat de winstmarge voor zonnepaneelfabrikanten tegenwoordig maar enkele procenten is, is ze er alles aan gelegen om de panelen voor een zo hoog mogelijk piekvermogen te verkopen. Dit wordt op een aantal manieren gedaan.
Wat we vaak tegenkomen zijn flash data die een paar procent hoger zijn dan wanneer nagemeten. Vaak liggen de werkelijke piekvermogens nog net binnen de opgegeven meettoleranties van bijvoorbeeld plusminus drie of vijf procent. Dit geldt voor een grote groep panelen van B-kwaliteit. Maar drie procent op de jaaropbrengst van een paneel is een significant verschil wat eindgebruikers merken als zij hun panelen monitoren en online gaan vergelijken met andere systemen. Een trend die zich snel ontwikkelt, mede door slimme monitoring tools via social media en smartphones.

Daarnaast gebeurt het ook regelmatig dat het werkelijke piekvermogen zelfs onder die opgegeven meettolerantie grens ligt. Dit komt met name voor bij panelen van C-kwaliteit en Chinese makelij. Bij A-kwaliteit panelen zien we gelukkig vrijwel altijd piekvermogens die in de opgegeven positieve tolerantie vallen. Hoe tegenvallende opbrengsten te voorkomen? Zorg dat je onafhankelijke testresultaten van een steekproef uit de partij panelen te zien krijgt. Zonnepanelen kun je laten testen bij onafhankelijke testcentra zoals die van TUV of Fraunhofer in Duitsland, of die van ons in Delft. Het testen van een aantal panelen kan tegenwoordig tegen geringe kosten, voorkomt problemen in de toekomst en biedt een sterk argument in prijsonderhandelingen en verkoop.

Met deze concrete adviezen hopen wij bij te dragen aan het verbeteren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van zonne-energie in Nederland. Het zou zonde zijn als het grote voordeel van lage paneelprijzen te niet gedaan zou worden door een slecht imago van deze mooie vorm van schone energie.

[Deze column verschijnt in het kader van de zonne-energievakbeurs Solar Solutions en is geschreven door Stefan Roest. Roest is technisch directeur van Eternal Sun B.V. uit Delft. DIt bedrijf is begonnen als spin-off van de zonnecellengroep van de Technische Universiteit Delft. Het bedrijf bouwt zonnesimulatie systemen voor het testen van zonnepanelen, en levert deze wereldwijd. Daarnaast voert Eternal Sun in samenwerking met de universiteit test diensten uit voor vooral Nederlandse partijen in de zonne-energie. Stefan Roest was tijdens zijn master zonne-energie technologie ook teamleider van de Nuna4 zonnewagen die de World Solar Challenge 2007 won.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten