Volgens de nieuwe topman kunnen slimme oplossingen de piekbelasting op het stroomnet met 25 procent verminderen.
Technische vernieuwing
Als nieuwe voorzitter van de brancheorganisatie benadrukt Harbers dat innovatie onmisbaar is voor het opvangen van het tekort aan technische vakmensen én het versnellen van de energietransitie. ‘We moeten meer doen met hetzelfde aantal mensen. Dat kan alleen door fors in te zetten op technologische vernieuwing,’ aldus Harbers.
Hoewel Techniek Nederland blijft investeren in aantrekkelijk en modern techniekonderwijs om de instroom van jongeren te vergroten, is dat volgens Harbers niet voldoende. ‘Innovaties zoals kunstmatige intelligentie, robotisering en industrieel bouwen zijn noodzakelijk om de productiviteit te verhogen en maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie het hoofd te bieden.’
Netcongestie oplossen
Een van de grootste uitdagingen voor de energietransitie is netcongestie, die de verdere groei van hernieuwbare energie belemmert. Volgens Harbers beschikt de technieksector over de oplossingen om dit probleem aan te pakken.
Door installaties in gebouwen slimmer aan te sturen, kan de piekbelasting op het elektriciteitsnet met 25 procent worden verminderd. Ook pleit Techniek Nederland ervoor om lokale energie-uitwisseling – zoals het delen van duurzaam opgewekte stroom met buren of bedrijven – wettelijk mogelijk te maken.
Slimme technologie
Naast het lokaal delen van energie, bieden ook megabatterijen, energiehubs en slimme energiemanagementsystemen mogelijkheden om vraag en aanbod op het elektriciteitsnet beter in balans te brengen. Technieken als load shifting – het verplaatsen van energieverbruik naar daluren – en peak shaving – pieken in verbruik afvlakken door inzet van energieopslag of slimme sturing – kunnen het net ontlasten zonder dat dit ten koste gaat van comfort.
Harbers benadrukt de unieke positie van installateurs en technisch dienstverleners: ‘De technieksector heeft de kennis over energie, geeft advies over gedragsverandering en energiebesparing, kan technische maatregelen nemen én staat dagelijks in contact met klanten. Deze branche is dus onmisbaar.’
Samenwerking nodig
Voor Techniek Nederland is samenwerking tussen publieke en private partijen essentieel om innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. ‘De technieksector is klaar om op te schalen, maar daar is wél soepelere wetgeving en gerichte stimulering voor nodig. Alleen zo kunnen we vaart maken met de energietransitie en de economie toekomstbestendig maken,’ besluit Harbers.
In de mei 2025-editie van Solar Magazine is er aandacht voor de potentie van de Nederlandse daken die nog géén zonnepanelen hebben, de Europese overstap op kwartierprijzen en perovskietzonnecellen.