logo
wvhj2023
© Rooftop Energy
© Rooftop Energy
3 mei 2022

Nieuw record Nederland: in april kwam helft stroom van windmolens, zonnepanelen en biomassa

Nederland heeft in de maand april opnieuw een aantal records behaald bij de productie van duurzame energie. 49,1 procent van de stroom was afkomstig van windmolens, zonnepanelen en biomassa; een recordhoeveelheid.

Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl.

Energieopslag
Een zonnig april met af en toe flink wat wind leidde er onder meer toe dat voor het eerst in de historie zelfs alle stroom die nodig was door windmolens en zonnepanelen werd opgewekt. De noodzaak voor energieopslag wordt hiermee volgens Energieopwek.nl urgenter.

Op de topdagen werd namelijk duurzame-opwekcapaciteit afgeschakeld. Met opslag was op die dagen zo’n 15 procent meer duurzame stroom beschikbaar geweest.

2 volle weken
April was een maand met nieuwe mijlpalen in groene stroom. Over de hele maand gezien was 49 procent van de stroom duurzaam opgewekt. Er waren 2 volle weken dat gemiddeld ruim de helft van de stroom duurzaam was. Dat is nog nooit eerder voorgekomen.

In deze maand registreerde Energieopwek voor de 35e keer dit jaar een dagpiek van 10 gigawatt. Zo’n piek, gewoonlijk in de middag, staat voor het verbruik van ruim 60 procent van de totale elektriciteitsvraag in Nederland. Deze pieken volgen elkaar steeds sneller op.

Elektriciteit

Percentage

Conventioneel

50,9 procent

Zon-pv

18,5 procent

Wind-op-land

12,8 procent

Wind-op-zee

8,2 procent

Biomassa

9,5 procent

Waterkracht

0,1 procent

Meer zonuren

Het KNMI registreerde in april meer zonuren dan normaal. Gecombineerd met de groei aan zonnepanelen levert zonne-energie daarom een steeds grotere bijdrage aan de productie. Met de zonnestroom alleen zou in april de provincie Noord-Holland, inclusief alle daar aanwezige industrie en bijvoorbeeld datacenters, kunnen draaien.

De totale productie van hernieuwbare energie lag in april 17 procent hoger dan dezelfde maand het jaar ervoor. Wind- en zonne-energie droegen daar zo’n 47 procent aan bij. Biomassa leverde 44 procent voor de stroom, warmte en brandstoffen.

Vraagsturing en opslag

De pieken in de energieproductie maken 2 nieuwe ontwikkelingen duidelijk. De noodzaak voor opslag groeit en negatieve energieprijzen kunnen een stimulans zijn om stroom te gebruiken op goedkope momenten.

De prijs was in april op sommige momenten zo negatief dat huishoudens met een contract op basis van uurprijzen geld toekregen als ze stroom zouden gebruiken. Vraagsturing wordt gezien als een van de technieken om dergelijke pieken optimaal te benutten.

Op 23 en 24 april werd tijdens de piekmomenten veel elektriciteit geëxporteerd, maar moest toch nog naar schatting 15 tot 20 procent van het hernieuwbare aanbod aan wind- en zonne-energie worden afgeschakeld. Er was simpelweg te weinig vraag. Dit jaar zijn dat nog uitzonderingen, maar gegeven de onstuimige groei van windmolens en zonnepanelen mag worden verwacht dat dergelijke situaties steeds vaker gaan voorkomen. Energieopslagsystemen worden dan rendabeler, maar ook alternatieve inzet van elektriciteit voor bijvoorbeeld waterstofproductie.

Elektrificatie
Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit 3 onderdelen; voor 55 procent uit warmte voor gebouwen en industrie, voor 25 procent transport in de vorm van weg- en vliegverkeer en tot slot voor 20 procent het stroomverbruik.

Door elekrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 gigawatt aan windmolens op zee.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten