logo
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
3 juni 2025

Reacties op val kabinet: ‘Laat energietransitie niet vallen’

De PVV stapt uit het kabinet en daarmee is het kabinet Schoof I gevallen. Wat is volgens brancheorganisaties het gevolg voor de energietransitie? De redactie van Solar & Storage Magazine zet de reacties op een rij.

Energie-Nederland bezorgd over vertraging energietransitie
Energie-Nederland uit grote teleurstelling over de val van het kabinet en waarschuwt voor vertraging in de energietransitie. ‘Een demissionair kabinet betekent vertraging van besluitvorming en wetgeving, terwijl er nu juist tempo gemaakt moet worden’, aldus voorzitter Cora van Nieuwenhuizen. De branchevereniging benadrukt dat de energiesector klaarstaat om te investeren in verduurzaming, maar hiervoor slagvaardig bestuur nodig heeft. De komende weken besluit de Tweede Kamer welke dossiers controversieel worden verklaard. Energie-Nederland roept Tweede Kamerleden op cruciale energietransitie-onderwerpen te blijven behandelen, waaronder de Wet collectieve warmte. Van Nieuwenhuizen: ‘Nederland kan het zich niet veroorloven om maatregelen die de leveringszekerheid en betaalbaarheid van energie moeten waarborgen vooruit te schuiven.’

Holland Solar: behoefte aan stabiel overheidsbeleid
Branchevereniging Holland Solar betreurt het dat er na minder dan een jaar na de installatie opnieuw een einde komt aan een Nederlandse regering. Deze politieke instabiliteit zorgt voor onzekerheid. Hoofd Public Affairs Nold Jaeger: ‘De zonne-energiesector heeft behoefte aan stabiel overheidsbeleid, de val van het kabinet leidt niet tot meer stabiliteit. We hopen dat er snel een nieuwe regering komt.’

NVDE: ga door met wet- en regelgeving voor energietransitie
De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) roept de Tweede Kamer op door te gaan met wet- en regelgeving voor de energietransitie, ondanks het demissionaire kabinet. ‘De urgentie is groot en er is een flinke Kamermeerderheid om in elk geval verder te gaan met de lopende plannen. De Kamer is niet demissionair,’ benadrukt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. Hij waarschuwt dat Nederland geen ‘Nee-derland’ moet worden waar grote zaken vastlopen.

Volgens de NVDE heeft het kabinet-Schoof meer maatregelen afgebroken dan opgebouwd voor de overstap naar duurzame energie. De vereniging stelt dat bedrijven, huishoudens en energiegemeenschappen consistent beleid nodig hebben om te blijven investeren in verduurzaming. Uit onderzoek van ING blijkt dat twee derde van de bedrijven in 2025 versneld wil investeren in verduurzaming. De NVDE noemt diverse trajecten die moeten doorgaan, waaronder de implementatie van de hernieuwbare-energierichtlijn, de Wet Collectieve Warmte, de openstelling van de SDE++, de gewichtscorrectie voor elektrische auto’s, de uitrol van windenergie op zee en de plannen tegen netcongestie.

Natuurmonumenten: Tweede Kamer moet doorpakken
Natuurmonumenten roept de Tweede Kamer op om door te gaan met effectief natuur-, stikstof- en waterbeleid, ondanks de val van het kabinet. Volgens de organisatie is er een ruime Kamermeerderheid voor dit beleid, maar dreigen noodzakelijke oplossingen opnieuw vertraging op te lopen. ‘We hebben de natuur nodig. We hebben allemaal belang bij schone lucht, gezond water, en gezonde bodems die we nodig hebben voor voedselzekerheid’, stelt directeur Pim van der Feltz. Natuurmonumenten benadrukt dat het cruciaal is dat de politiek opkomt voor de natuur en een gezonde leefomgeving, zowel nu als na de verkiezingen. De organisatie pleit ervoor om Nederland ‘van het slot te halen’ en de natuur te herstellen.

Netbeheer Nederland: ‘Laat energietransitie niet vallen’
Netbeheer Nederland betreurt de val van de coalitie en waarschuwt voor de gevolgen. ‘Laat de energietransitie en onze economie niet vallen,’ reageert algemeen directeur Hans-Peter Oskam. Volgens de brancheorganisatie vragen urgente kwesties als stikstof, netcongestie, collectieve warmte en groen gas om daadkrachtige besluiten van de overheid. Deze onderwerpen kunnen volgens Oskam niet worden uitgesteld als Nederland energieonafhankelijk, veilig en economisch sterk wil blijven. De organisatie benadrukt het belang van continuïteit in het beleid ondanks de politieke situatie.

Natuur- en milieuorganisaties: Tweede Kamer moet doorpakken
Natuur- en milieuorganisaties waarschuwen dat de val van het kabinet kan leiden tot verdere vertraging van oplossingen voor natuur- en klimaatproblemen. ‘Dat is een groot risico waar we nu voor moeten waken’, stellen de organisaties in een gezamenlijke reactie. Ze benadrukken dat de problemen urgent zijn en nu al merkbaar: straten die blank staan na extreme regenval, verdrogende parken en luchtvervuiling die gezondheidsklachten veroorzaakt. ‘We hebben allemaal belang bij schone lucht, gezond drinkwater en een plek om tot rust te komen,’ aldus de organisaties. Ze roepen de Tweede Kamer op om verantwoordelijkheid te nemen en door te pakken op natuur- en klimaatbeleid. ‘Dit is het moment voor de Tweede Kamer om te kiezen voor beleid dat ons beschermt, verbindt en vooruithelpt.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten