De proef moet duidelijk maken of klanten bereid zijn hun stroomverbruik aan te passen om de vraag en het aanbod van stroom op lokaal niveau beter in balans te brengen. De proef loopt de komende 3 maanden in de gemeenten Schouwen-Duiveland, Tholen en Veere; met uitzondering van de kernen Koudekerke en Biggekerke. Zowel klanten met als zonder zonnepanelen of elektrische auto kunnen meedoen.
Meer opwek dan verbruik
In het testgebied hebben veel huishoudens zonnepanelen, waardoor op zonnige dagen meer zonnestroom wordt opgewekt dan verbruikt. Op andere momenten wordt er meer elektriciteit gebruikt dan voorheen, onder meer vanwege het groeiend aantal elektrische auto’s en warmtepompen.
Ook huishoudens zonder zonnepanelen kunnen helpen door bij een overschot aan zonnestroom vraag en aanbod beter in balans te brengen door op die momenten bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser aan te zetten. Als het gebruik van de zonnestroom in de eigen regio gebeurt, hoeft de stroom minder ver te worden vervoerd, wat helpt bij het beperken van de files op het stroomnet.
Zonnepanelen uitzetten tegen betaling Vorig jaar kregen Zeeuwse huizenbezitters in een proef van Eneco en Stedin geld om hun zonnepanelen uit te schakelen. Zonnepaneelbezitters schakelden op 10 momenten hun installaties uit tegen een vergoeding van minimaal 40 eurocent per niet-geleverde kilowattuur. De belasting van het stroomnet daalde tijdens de pilot tot 57 procent. De ietwat bijzondere aanpak – consumenten betalen om géén zonnestroom te produceren – bleek tijdens de proef een effectieve noodoplossing voor overbelaste stroomnetten. |
Maximaal 5 uur
‘Als de huishoudens met zonnepanelen de zelf opgewekte stroom direct gebruiken, kunnen drukke momenten op het stroomnet worden vermeden’, lichten de energiebedrijven en Stedin toe. ‘Bovendien is met het afschaffen van de salderingsregeling straks zelf opgewekte zonnestroom ook nog eens de goedkoopste stroom die je kan hebben. Daarom is het belangrijk dat deze huishoudens meedoen aan de proef.’
Tijdens de testperiode van 1 mei tot en met 31 juli, verwachten DELTA Energie, Eneco en Stedin dat er zo’n 20 testmomenten komen die minimaal 1 en maximaal 5 uur duren. Deelnemers worden aangemoedigd hun stroomverbruik naar die momenten te verplaatsen, omdat er dan veel stroom wordt opgewekt. De momenten worden minimaal 1 dag van tevoren aangekondigd zodat de deelnemers het opladen van de elektrische auto of fiets of het doen van de was kunnen plannen.
10 euro
Deelnemers van DELTA Energie met en zonder zonnepanelen krijgen een vergoeding die gebaseerd is op het, door alle deelnemers samen, totale verplaatste stroomverbruik naar piekmomenten. We verwachten ongeveer 500 deelnemers aan de proef. Voor de eerste 10.000 kilowattuur verplaatste stroom door alle deelnemers samen krijgt iedere deelnemer 10 euro uitbetaald. Voor iedere 10.000 kilowattuur daarbovenop krijgt iedere deelnemer 3 euro uitbetaald.
Gratis stroom
Eneco gaat het piekgebruik bevorderen door op drukke momenten ‘gratis’ stroom weg te geven aan zijn deelnemende klanten in het proefgebied. Dat betekent dat deelnemers in een bepaalde periode over een maximaal aantal kilowattuur – variërend van 2,5 tot 15 kilowattuur per uur – geen leveringskosten hoeven te betalen. Ze betalen wel belastingen over de geleverde stroom. Eneco-klanten kunnen zo tijdens de proef naar verwachting van enkele euro’s tot maximaal tientallen euro’s besparen.
Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke batterijen in de Benelux verkrijgbaar zijn.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.