logo
© Wirestock | Dreamstime.com
© Wirestock | Dreamstime.com
15 april 2025

GroenLinks-PvdA wil 500 miljoen euro voor zonnepanelen op huurwoningen

Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) heeft een grootschalig isolatieplan gepresenteerd om energiearmoede te bestrijden. Daarin staat dat er ook 500 miljoen euro moet komen voor zonnepanelen op sociale huurwoningen.

In een nieuwe initiatiefnota pleit het Tweede Kamerlid voor een breed isolatie-offensief waarin zonnepanelen een belangrijke rol spelen. Huurders, en dan vooral bewoners van sociale huurwoningen, moeten volgens Kröger volop kunnen profiteren van zonne-energie.

3 miljard euro
Het plan komt op een cruciaal moment: de salderingsregeling wordt per 1 januari 2027 stopgezet, waardoor de voordelen van zonnepanelen voor huurders en verhuurders afnemen. Kröger wil dit corrigeren door woningbouwcorporaties toegang te geven tot de bestaande subsidieregeling ISDE.

Kern van Krögers plan is de oprichting van een versnellingsfonds van 3 miljard euro. Dit fonds moet de wijkgerichte aanpak in wijken met de meeste energiearmoede versnellen. Bovendien moet er 300 miljoen euro geïnvesteerd worden in fix-teams die mensen helpen om hun energierekening te verlagen. De taken van de fix-teams moeten uitgebreid worden naar energieadvies en waterzijdig inregelen. Daarnaast pleit Kröger voor de oprichting van een Nationaal Isolatie-inkoopbedrijf dat gemeenten helpt bij de inkoop van werkvoorraad bij isolatiebedrijven voor de komende 10 jaar.

Warmtepomp en zonnepanelen
Verder wil het GroenLinks-PvdA-Kamerlid dat de normering voor een – hybride – warmtepomp bij vervanging van een cv-ketel bij huurwoningen blijft bestaan. Daarmee moet de installatie van een hybride warmtepomp voor verhuurders weer verplicht worden.

Daarnaast wil Kröger dus dat de ISDE-regeling voortaan opengesteld wordt voor woningbouwcorporaties die zonnepanelen willen plaatsen op daken van hun sociale huurwoningen, tot maximaal 8 zonnepanelen per huis. Kröger wijst erop dat de onduidelijkheid over de salderingsregeling de markt voor zonnepanelen heeft doen instorten en denkt het tij met deze maatregel te kunnen keren.

Opbrengsten zonnepanelen
Volgens Kröger moeten de opbrengsten van zonnepanelen rechtstreeks ten goede komen aan de huurders. ‘Voor een gemiddelde huurder is er vrijwel geen voordeel meer en bestaat zelfs de kans er netto op achteruit te gaan, en voor verhuurders is het maar zeer de vraag of ze de investering binnen de levensduur van de installaties – 25 jaar – kunnen terugverdienen. Juist op het moment dat huurders aan een bescheiden inhaalslag waren begonnen, wordt die alweer in de kiem gesmoord. Terwijl met name sociale huurders vaak extra gebaat zijn bij het extraatje dat zonnepanelen kunnen bieden.’

Voorwaarde voor woningcorporaties om ISDE-subsidie voor zonnepanelen te kunnen krijgen, moet wat haar betreft zijn dat het voordeel van de zonnepanelen ten goede komt aan de huurders.

Energiedelen
Tot slot vraagt Kröger in haar initiatiefnota aandacht voor energiedelen. Ze is ervan overtuigd dat door in te zetten op lokaal energiedelen en lokale energieopslag, iedereen toegang kan krijgen tot betaalbare schone energie – zowel elektriciteit als warmte. ‘Ook huishoudens van wie de woning niet (direct) geschikt is voor bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtenetten of een warmtepomp. Opslag van elektriciteit kan bijvoorbeeld via buurtbatterijen of het slim laden van elektrische (deel)auto’s; de opslag van warmte/koude bijvoorbeeld in combinatie met duurzame bronnen als aquathermie en bodemenergie.’

Voor de financiering van het totale plan van Kröger wil ze bijna 4,5 miljard euro reserveren vanuit het Klimaatfonds en het Sociaal Klimaatfonds.

Wat is een initiatiefnota?

Een initiatiefnota is een beleidsvoorstel van een Tweede Kamerlid aan de regering. Die vraagt de regering om bepaalde maatregelen te nemen of beleid te wijzigen. Hoewel het geen wet is, kan een initiatiefnota wel richtinggevend zijn. Als de Tweede Kamer de nota steunt, kan de regering worden opgeroepen om ermee aan de slag te gaan. Het is daarmee een belangrijk instrument waarmee Kamerleden hun eigen ideeën kunnen inbrengen en de politieke agenda kunnen beïnvloeden.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten