De oproep is afkomstig van woningcorporatiekoepel Aedes in een position paper voor het rondetafelgesprek Klimaatakkoord gebouwde omgeving dat deze week plaatsvindt in de Tweede Kamer.
Draagvlak verdwijnt
‘Met het plotsklaps en zónder compensatie afschaffen van de salderingsregeling verdwijnt het draagvlak voor zonnepanelen in de huursector als sneeuw voor de zon’, schrijft Liesbeth Spies, voorzitter van Aedes, in de position paper. ‘Bestaande installaties worden afgesloten of niet meer vervangen. Het aandeel hernieuwbare energie stagneert. De overgang van aardgas naar warmtenetten en (hybride) warmtepompen met zonnepanelen vraagt om verzwaring van het net. Netcongestie vertraagt de opgave. De markt kan het niet alleen, het maatschappelijk belang is te groot om niet bij te springen.
Buitengesloten
De voorzitter van de vereniging van woningcorporaties schrijft zich te verbazen over het feit dat woningcorporaties worden buitengesloten van subsidies voor verduurzaming zoals het Nationaal Isolatieprogramma en de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH).
‘In 2024 bleef van de ISDE 60 miljoen euro over. Van de SVOH is pas 10 miljoen euro van de 152 miljoen euro verleend. Geld dat ook ingezet had kunnen worden ten behoeve van huishoudens in een sociale huurwoning. Voor de isolatie van woningen, of om bijvoorbeeld servicekostenvrij zonnepanelen te plaatsen. Elke euro die woningcorporaties investeren in de verduurzaming wordt door inkomsten uit de huur en dus door de huurder betaald. Deze huurders ontvangen dus geen subsidie voor de verduurzaming, terwijl huurders van particuliere huurwoningen en particuliere eigenaren indirect en direct wel subsidie ontvangen. Dit is een niet uitlegbaar ongelijk speelveld.’
Eénmalige compensatie
In haar paper heeft Aedes ook uitgebreid aandacht voor zonnepanelen die in de voorbije jaren al op de daken van huurwoningen zijn geïnstalleerd.
‘De besparing voor de overheid door de afschaffing van de salderingsregeling is structureel 665 miljoen euro. Met een éénmalige compensatie van 585 miljoen kunnen corporaties de servicekosten voor huurders verlagen, zodat de panelen voor hen niet meer kosten dan dat ze opleveren na de beëindiging van de salderingsregeling. Deze compensatie verlaagt de toekomstige kosten voor huishoudens met een smalle beurs met tientallen euro’s per maand voor de komende 10 tot 15 jaar.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.