logo
© Martin Bergsma | Dreamstime.com
© Martin Bergsma | Dreamstime.com
11 april 2025

Rechter: installateur toch aansprakelijk voor slechte montage zonnepanelen

De kantonrechter in Nijmegen heeft geoordeeld dat een installatiebedrijf alsnog aansprakelijk is voor gebreken aan een zonnepaneelinstallatie die bij een consument is geïnstalleerd.

De rechter heeft het exoneratiebeding – dat aansprakelijkheid uitsluit – ongeldig verklaard. Daarnaast is niet gebleken dat de consument uitdrukkelijk heeft ingestemd met de overdracht van het contract aan een derde partij.

Installatie vol gebreken
De zaak draaide om een overeenkomst tussen een particulier en het zonne-energiebedrijf voor de levering en montage van zonnepanelen. De klant betaalde begin 2023 een aanbetaling van ruim 4.500 euro. Vervolgens werden de werkzaamheden uitgevoerd door een ander bedrijf, waarmee het een overnameovereenkomst had gesloten. De klant was er echter niet van op de hoogte dat deze partij juridisch de plaats had ingenomen van het zonne-energiebedrijf waarmee hij het contract had afgesloten.

Na de installatie ontstonden er lekkages aan het dak. Ook blijkt uit een inspectierapport dat de installatie niet voldeed aan de veiligheidsnormen. De klant schakelde daarom meerdere herstelbedrijven in en vorderde een schadevergoeding van ruim 9.000 euro voor het vervangen van het hele zonnepaneelsysteem, naast de kosten van noodreparaties en deskundigenonderzoek.

Geen contractovername
Het zonne-energiebedrijf verweerde zich met het standpunt dat het contract inmiddels zou zijn overgenomen door het bedrijf dat de installatie had uitgevoerd. Volgens het bedrijf had de klant impliciet ingestemd met de overdracht, bijvoorbeeld door betaling aan het nieuwe bedrijf en het maken van nieuwe afspraken. De rechter ging daar niet in mee.

Volgens de wet is voor contractovername namelijk medewerking van de wederpartij nodig. De kantonrechter oordeelde dat de gedragingen van de klant onvoldoende duidelijk waren om als instemming te gelden. Zo dacht de klant dat het uitvoerende bedrijf slechts namens het zonne-energiebedrijf handelde, mede doordat dit bedrijf zich als zodanig presenteerde. Bovendien mocht het zonne-energiebedrijf op basis van zijn eigen algemene voorwaarden derden inschakelen voor de uitvoering, wat de verwarring vergrootte.

Niet geldig
In de algemene voorwaarden van het zonne-energiebedrijf stond dat het niet aansprakelijk zou zijn voor fouten van derden. De rechter vernietigde deze bepaling, omdat het in strijd is met de wettelijke regels voor ‘onredelijk bezwarende bedingen’. Daarmee is de weg vrij voor de klant om het zonne-energiebedrijf wél aansprakelijk te stellen, ook al voerde een ander bedrijf de installatie uit.

Volgens de rechter was er bovendien voldoende bewijs geleverd dat de installatie ondeugdelijk was. Het rapport van een gespecialiseerd inspectiebedrijf bevestigde ernstige tekortkomingen. Het zonne-energiebedrijf reageerde niet op uitnodigingen voor inspectie of herstel.

Schade moet vergoed
De kantonrechter wees de schadevordering daarom grotendeels toe. Het zonne-energiebedrijf moet ruim 9.000 euro aan schadevergoeding betalen voor het laten vervangen van de zonnestroominstallatie. Ook moet het bedrijf de gemaakte kosten voor tijdelijke dakreparaties en het deskundigenrapport vergoeden. Verder is het zonne-energiebedrijf veroordeeld tot betaling van de wettelijke rente en incassokosten.

Een tegenvordering van het zonne-energiebedrijf – waarin het bedrijf alsnog het resterende bedrag van de oorspronkelijke overeenkomst opeiste – werd afgewezen. Omdat geen sprake is van geldige contractsovername, staat de klant volgens de rechter volledig in zijn recht. Saillant detail: ook televisieprogramma Radar besteedde eind 2023 al aandacht aan de werkwijze van de 2 betrokken bedrijven.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten