logo
© André Muller | Dreamstime.com
© André Muller | Dreamstime.com
9 april 2025

Juristen zien ruimte in stikstofregels voor vlottrekken wind- en zonneparken

Er is binnen de huidige stikstofwetgeving ruimte om de bouw van wind- en zonneparken toch door te laten gaan. Dat concluderen juristen van Van Doorne die op verzoek van de NVDE oplossingsrichtingen hebben gezocht.

De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) wil duurzame energieprojecten verlossen van het huidige ‘stikstofslot’. Het idee is dat bijvoorbeeld de bouw van wind- en zonneparken toch door moeten kunnen gaan, zolang de stikstofuitstoot tijdens de bouw en – als dat van toepassing is – tijdens het gebruik van het project wordt gecompenseerd door een vermindering van stikstofuitstoot tijdens de looptijd van het project. De NVDE heeft Van Doorne gevraagd om te onderzoeken welke juridische middelen hiervoor binnen de huidige stikstofregelgeving gebruikt kunnen worden.

Maatwerk
Doordat duurzame energieprojecten fossiele energie vervangen, leiden ze per saldo tot een reductie van stikstofemissies. Daarmee dragen duurzame energieprojecten bij aan de klimaatdoelstellingen én aan de stikstofreductiedoelstellingen.

Er is weliswaar niet één alomvattende oplossing, maar wel maatwerk denkbaar. Van Doorne bepleit een faciliterende rol van Rijk en provincies om individuele duurzame energieprojecten – en lokale bestuursorganen – te helpen met standaardisatie van een passende beoordeling. Nieuwe, concrete (klimaat)maatregelen zouden waar mogelijk moeten worden geoormerkt voor stikstofdoeleinden om ‘vervliegen’ van stikstofreductie te voorkomen.

4 routes
Van Doorne ziet 4 routes voor natuurtoestemming voor duurzame energieprojecten. De eerste route is stikstofvrijstelling in de provinciale Omgevingsverordening waardoor duurzame energieprojecten kunnen worden vrijgesteld als zij aan bepaalde – strikte – voorwaarden voldoen. Een tweede optie is stikstofvrijstelling in een nationale regeling. Duurzame energieprojecten zouden dan worden vrijgesteld als Natura 2000-activiteit van nationaal belang of in het algemeen belang.

De derde route is stikstofvrijstelling in een nationaal, provinciaal of gemeentelijk programma. Dat is een programma op de meest geschikte bestuurslaag waarmee stikstofemissiereducties die door bepaalde maatregelen behaald worden, kunnen worden gebruikt voor – de bouwfase van – duurzame energieprojecten. De laatste optie is vergunningverlening via ADC-toets. Hierbij worden duurzame energieprojecten gefaciliteerd door standaardisatie van de onderbouwing en afweging. Via een ADC-toets kan een project een vergunning krijgen als een alternatieve oplossing ontbreekt, er sprake is van dwingende reden van groot openbaar belang en als de nodige compenserende maatregelen worden getroffen om te waarborgen dat de algehele samenhang van de Natura 2000-gebieden bewaard blijft.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten