De Chinese marktonderzoeker meldt dat het land in januari 22,26 gigawattpiek zonnepanelen heeft geëxporteerd, een groei van 2 procent ten opzichte van de 21,91 gigawattpiek uit januari 2024. In de maand februari daalde de export juist met 23 procent tot 16,26 gigawattpiek. In februari 2024 ging het nog om 21,19 gigawattpiek. In de eerste 2 maanden van het kalenderjaar is de Chinese zonnepaneelexport daarmee met 11 procent gedaald tot 43,11 gigawattpiek.
Nederland
Nederland is weliswaar niet meer de grootste importeur ter wereld, maar is nog steeds in de top 5 te vinden. Nederland volgt na India zelfs op de tweede plek. Pakistan, Brazilië en Portugal completeren de top 5. Samen waren de landen in januari en februari goed voor 50 procent van de Chinese export.
Regionaal lieten Europa, Azië-Pacific, Noord- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten allemaal een daling op jaarbasis zien, met Afrika als enige uitzondering.
Europa: 7 procent daling
Europa importeerde 7,31 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen in januari 2025, een stijging van 22 procent op jaarbasis en in februari ging het om 5,8 gigawattpiek, een daling van 28 procent op jaarbasis. De totale import voor januari en februari bedroeg 13,11 gigawattpiek, een daling van 7 procent op jaarbasis.
Als Nederland – nog altijd Europa’s grootste importhub en goed voor een marktaandeel van 38 procent, oftewel 5 gigawattpiek – buiten beschouwing gelaten wordt, stond Portugal op de tweede plaats van individuele landen voor wat betreft de import van Chinese zonnepanelen. Portugal importeerde in de eerste 2 maanden 1,25 gigawattpiek, een stijging van 56 procent op jaarbasis ten opzichte van 0,8 gigawattpiek een jaar eerder.
Azië-Pacific: 9 procent daling
In januari 2025 importeerde Azië-Pacific 8,74 gigawattpiek aan pv-modules uit China, vrijwel evenveel als een jaar eerder. In februari daalde de import echter tot 6,23 gigawattpiek, een daling van 19 procent op jaarbasis. In januari en februari samen bedroeg de Chinese export van pv-modules naar Azië-Pacific 14,97 gigawattpiek, een daling van 9 procent op jaarbasis.
India voerde de Aziatisch-Pacifische markt aan wat betreft de Chinese zonnepaneelimport in januari en februari, met een totaal van 5,44 gigawattpiek. Dat is wel een daling van 20 procent op jaarbasis. Pakistan nam de tweede plaats in met 3,88 gigawattpiek, goed voor 26 procent van het regionale totaal.
Noord- en Zuid-Amerika: 7 procent daling
Noord- en Zuid-Amerika importeerden 3,71 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China in januari 2025, een stijging van 3 procent op jaarbasis. In februari ging het om 2,34 gigawattpiek, een daling van 20 procent op jaarbasis. Eind februari bedroeg de cumulatieve verzending van pv-modules naar Noord- en Zuid-Amerika in totaal 6,05 gigawattpiek, een daling van 7 procent op jaarbasis.
Brazilië nam het grootste deel van de Chinese pv-module-import in Noord- en Zuid-Amerika voor zijn rekening, met een totale import van 3,74 gigawattpiek. Dat is wel een daling van 24 procent op jaarbasis. Chili was na Brazilië – dat goed was voor 57 procent van de regionale import – met 0,83 gigawattpiek goed voor 14 procent van de regionale import.
Midden-Oosten: 48 procent daling
Het Midden-Oosten importeerde 1,18 gigawattpiek aan pv-modules uit China in januari 2025 – een daling van 60 procent op jaarbasis ten opzichte – en 1,32 gigawattpiek in februari – een daling van 29 procent op jaarbasis ten opzichte van 1,85 gigawattpiek. Eind februari bedroegen de cumulatieve verzendingen naar het Midden-Oosten in totaal 2,49 gigawattpiek, een daling van 48 procent op jaarbasis. Het Midden-Oosten was de enige regio waar de invoer van modules in februari groeide ten opzichte van januari, met een stijging van 12 procent.
Saoedi-Arabië importeerde 1,02 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen, een daling van 61 procent op jaarbasis. De Verenigde Arabische Emiraten kwamen op de tweede plaats met 0,61 gigawattpiek, goed voor 24 procent van het regionale totaal.
Afrika: 44 procent groei
Afrika importeerde 1,32 gigawattpiek aan pv-modules uit China in januari 2025 – een stijging van 110 procent op jaarbasis ten opzichte van 0,63 gigawattpiek – en 0,58 gigawattpiek in februari; een daling van 16 procent op jaarbasis. Eind februari bedroeg de cumulatieve verzending van pv-modules 1,9 gigawattpiek, een stijging van 44 procent op jaarbasis.
Van de Afrikaanse landen importeerde Zuid-Afrika in januari en februari 0,49 gigawattpiek aan Chinese pv-modules, een stijging van 63 procent op jaarbasis en goed voor het grootste regionale aandeel. Algerije kwam op de tweede plaats met 21 procent en importeerde 0,4 gigawattpiek.
Vizier op binnenland
Uit onderzoek van InfoLink blijkt dat Chinese zonnepaneelproducenten hun strategieën hebben aangepast na de publicatie van het bericht over de hervorming van de elektriciteitsprijzen voor zonne-energie. ‘Ze richten zich meer op de binnenlandse vraag en stellen laaggeprijsde orders van buiten China uit’, aldus het marktonderzoeksbureau. ‘Als gevolg hiervan verscheepten topfabrikanten 40 tot 45 procent van hun volumes voor het eerste kwartaal naar de Chinese markt, waardoor de beschikbaarheid voor niet-Chinese markten afnam.’
InfoLink denkt dat China's export van pv-modules in maart en april verder kan dalen, waardoor de algemene dynamiek van overzeese aankopen in de eerste helft van 2025 verzwakt. ‘Dit heeft op korte termijn een lichte opleving van de zonnepaneelprijzen buiten China veroorzaakt. In de tweede helft van het jaar, wanneer de focus van de sector verschuift naar de ontwikkeling van hoogkwalitatieve pv-modules, zal de mismatch tussen de productie in de toeleveringsketen en de vraag op de eindmarkt de belangrijkste factor zijn die de prijzen het hele jaar door zullen beïnvloeden. De zonnepaneelprijzen zullen in deze periode weer geleidelijk gaan dalen.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.