Het station dat al sinds de jaren zestig in gebruik is, fungeert als de meterkast van Limburg en speelt een cruciale rol in het landelijke hoogspanningsnet. Daarnaast is het een belangrijk knooppunt voor de elektriciteitsverbindingen met België en Duitsland.
2028-2029
Het vernieuwde station wordt compacter en efficiënter: de nieuwe installaties nemen straks maar een derde van de oorspronkelijke ruimte in beslag, terwijl de aansluitcapaciteit met 50 procent toeneemt.
Met de realisatie van deze werkzaamheden komt er in 2028-2029 extra netcapaciteit beschikbaar, waardoor bedrijven in de regio grotere aansluitingen kunnen krijgen. In combinatie met andere netverzwaringen – zoals bij Graetheide en Boxmeer – pakt TenneT de congestieproblematiek in Limburg structureel aan.
Puzzel
‘De versterking van ons hoogspanningsstation in Maasbracht is een cruciale stap richting een toekomstbestendig energienetwerk’, aldus Erna Ceelen, regioregisseur van TenneT voor Limburg. ‘Voor de provincie, maar ook voor de uitwisseling van elektriciteit met België en Duitsland die steeds belangrijker wordt. De plannen die we hiervoor maken, zijn niet voor iedereen prettig, maar wel noodzakelijk voor de energievoorziening. Voor de bewoners van Maasbracht komt veel in een gebied samen. Dit is een puzzel die soms ingewikkeld is en niet altijd perfect past. Maar alle partijen werken hard om het nieuwe systeem zo goed en zo snel mogelijk te realiseren en de bouwhinder voor de omwonenden te beperken.’
Elektrisch materieel
Duurzaamheid en innovatie staan centraal in de vernieuwing van het hoogspanningsstation. TenneT voert de werkzaamheden uit met minimale impact op de omgeving.
Ceelen: ‘We maken gebruik van elektrisch materieel waar mogelijk, beperken geluidsoverlast en minimaliseren stikstofuitstoot. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de omgeving waarin we bouwen. Het laten draaien van zware machines brengt traditioneel veel geluidsoverlast met zich mee, maar door onze bewuste keuze voor stiller elektrisch materieel en geluidsarme bouwmethoden, zorgen we ervoor dat de impact op de omgeving zo klein mogelijk blijft. Een mooi voorbeeld hiervan is de funderingsmachine die een hele werkdag lang palen kan boren zonder uitstoot.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.