logo
© TenneT
© TenneT
26 maart 2025

TenneT aan de slag met advies over landschappelijke impact uitbreiding stroomnet

Er moet een duidelijke nationale standaard met ontwerpprincipes komen voor de uitbreiding van het landelijke hoogspanningsnet. Dat adviseert het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa).

In de komende 10 jaar wordt ongeveer 350 kilometer hoogspanningsverbinding en worden 24 nieuwe hoogspanningsstations aangelegd, waardoor het Nederlandse landschap. De projecten zijn dusdanig groot dat het niet mogelijk is ze binnen de huidige landschapsstructuren in te passen. Netbeheerder TenneT heeft daarom het College van Rijksbouwmeester & Rijksadviseurs (CRa) om ruimtelijk advies gevraagd.

Heldere standaarden
In het rapport ‘Landschap onder hoogspanning’ stelt het adviescollege dat een integrale ontwerpende aanpak nodig is. Het aanstellen van een team Ruimtelijke Kwaliteit kan TenneT volgens de adviseurs helpen. TenneT wordt bovendien opgeroepen om heldere standaarden voor de lange termijn vast te stellen, zodat er voor gebiedspartners duidelijkheid is en het nationale netwerk rust en uniformiteit uitstraalt. Het gaat onder andere om de keuze voor een standaard vakwerkmast die zo min mogelijk visuele impact op het landschap heeft en goed aansluit bij de masten die van oudsher in Nederland zijn toegepast.

‘Een duidelijke nationale standaard met ontwerpprincipes is het noodzakelijke begin, maar in een ruimtelijk divers land als Nederland is meer nodig om aantrekkelijke en toekomstvaste landschappen te realiseren’, stelt rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Wouter Veldhuis. ‘Borging van ruimtelijke kwaliteit zit uiteindelijk vooral in de integrale aanpak van gebiedsuitwerkingen waar in dialoog met stakeholders tot de best passende oplossing gekomen kan worden.’

Integrale ontwerpmethodiek
Marjolein de Gorter-Manhoudt, director Large Projects Netherlands bij TenneT, stelt dat de netbeheerder het advies van het college omarmt. ‘Dit betekent dat we hoogspanningsinfrastructuur niet alleen functioneel gaan inpassen, maar ook gaan kijken naar de bredere omgeving waarin deze wordt geplaatst. Door een integrale ontwerpmethodiek kunnen netuitbreidingen bijdragen aan een toekomstbestendige en een zo aantrekkelijk mogelijke leefomgeving.’

Het advies benadrukt dat ruimtelijke kwaliteit vanaf het begin in het hele besluitvormingsproces centraal moet staan. TenneT onderschrijft deze visie en zet zich in om deze benadering in alle fasen van de netuitbreidingsprojecten toe te passen, met zorg voor tracés, hoogspanningsstations en aansluiting op bredere ruimtelijke ontwikkelingen en overheidsbeleid.

Ontwikkelcorridors
Grote uitbreidingsprojecten van het hoogspanningsnet zijn vaak verbonden met andere ruimtelijke ontwikkelingen. Het CRa adviseert om deze projecten te bundelen in zogenaamde ‘ontwikkelcorridors’, waarin verschillende infrastructuur- en energieprojecten gezamenlijk en efficiënt worden gepland.

‘Wij werken samen met overheden en gebiedspartners om waar mogelijk samenhangende en efficiënte ruimtelijke oplossingen te realiseren’, besluit De Gorter-Manhoudt. ‘In lijn met het advies van het CRa hebben wij de Moldaumast gekozen als nieuwe standaard voor de lange termijn bij netuitbreidingen. Deze vakwerkmast zorgt voor uniformiteit en rust in het landschap, en biedt een duurzamere en kostenefficiëntere oplossing dan eerdere mastmodellen. Door vast te houden aan één mastmodel wordt versnippering in het landschap voorkomen en ontstaat er een herkenbare, samenhangende netwerkstructuur.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten