logo
© Fluvius
© Fluvius
28 maart 2025

Ook stroomnet Vlaanderen vol, netbeheerders nemen extra maatregelen

Waar Nederland al jarenlang met netcongestie kampt, is in delen van Vlaanderen het elektriciteitsnet nu vol voor de afname van stroom door grootverbruikers. Netbeheerders Elia en Fluvius versterken hun actieplannen.

In gesprek met de redactie van Solar Magazine stelden Elia en Fluvius in 2021 nog dat congestie in Vlaanderen geen probleem was, maar enkele jaren later is de situatie ook in Vlaanderen totaal anders.

Elektrificeren
Dit komt doordat in Vlaanderen het aantal aanvragen voor zwaardere, industriële elektriciteitsaansluitingen in korte tijd fors is toegenomen. Voor de netbeheerders vormt het een uitdaging om precies te anticiperen wanneer, waar en hoe sterk Vlaamse bedrijven willen elektrificeren. Deze verschijnselen leiden nu voor het eerst tot lokale verzadiging van het stroomnet, waardoor niet elke vraag naar een zwaardere bedrijfsaansluiting meteen kan worden gerealiseerd. De problemen spelen bij

Miljarden euro’s
Om de verduurzamings- en investeringsplannen van de industrie optimaal te ondersteunen, versterkt Fluvius nu samen met Elia de actieplannen. Daarbij wordt onder andere flexibele toegang tot de elektriciteitsnetten aangeboden. Voor laagspanningsaansluitingen, zoals die van huishoudens, bestaat er geen probleem.

Fluvius en Elia investeren dit decennium respectievelijk 4,8 en 11 miljard euro in de hoogspannings- en distributienetten in Vlaanderen. Maar omdat het aantal aanvragen voor zwaardere aansluitingen in Vlaanderen plots snel stijgt, zijn extra maatregelen nodig.

Aanzuigeffect batterijen
Naast de energietransitie stellen Elia en Fluvius een nieuwe evolutie te zien waarbij steeds vaker zeer hoge vermogens gevraagd worden voor grote datacenters en industriële batterijen die niet flexibel samenwerken met het stroomnet.

‘Mogelijks speelt er in Vlaanderen een aanzuigeffect voor datacentra en batterijparken omdat buurlanden als Nederland en Duitsland recent strengere voorwaarden hebben opgelegd voor zulke projecten’, aldus de netbeheerders. ‘Bij ons gelden zulke voorwaarden (nog) niet, waardoor projectontwikkelaars uitwijken. Dit legt – naast het inlossen van de noden van de industrie – extra druk op het Belgische en Vlaamse elektriciteitsnet. Eén ontwikkelaar van een datacenter vroeg recent op 1 locatie 24 megavoltampère, de helft van het totale vermogen van een standaardtransformator tussen het Elia- en Fluvius-net.’

16 stations
Door alle aanvragen is het Vlaamse elektriciteitsnet op bepaalde plaatsen momenteel onvoldoende versterkt om de vraag naar een zwaardere aansluiting boven de 1 megavoltampère aan te kunnen.

Concreet gaat het bij Fluvius om 20 aanvragen en bij Elia gaat het om 15 dossiers. De hoogspanningslijnen of de transformatorstations waar het Elia-hoogspanningsnet en Fluvius-distributienet met elkaar verbonden zijn, hebben op dit moment niet voldoende capaciteit om aan deze aanvragers een klassieke netaansluiting toe te kennen voor grote vermogens. Concreet zien Elia en Fluvius op dit moment capaciteitsproblemen op een beperkt aantal plaatsen. Het gaat om 16 van de 235 Vlaamse transformatorstations waar het hoogspanningsnet en het distributienet met elkaar verbonden zijn.

Gezamenlijk actieplan
Als op deze specifieke plaatsen bijkomende bedrijfsaansluitingen op de ‘klassieke’ manier worden toegelaten, kan er op bepaalde momenten doorheen het jaar lokale congestie ontstaan.

Als Elia en Fluvius niets ondernemen en de maatschappelijke context niet wijzigt, kan volgens hen het aantal hoogspanningslijnen en transformatorstations waar congestie is en bedrijven niet zonder meer aangesloten kunnen worden, snel stijgen. Omdat het versterken van transformatorstations, hoogspannings- én distributienetten tijd vraagt, hebben Elia en Fluvius een gezamenlijk actieplan uitgewerkt zodat klanten, in afwachting van een definitieve oplossing, hun verdere economische ontwikkeling kunnen voortzetten.

Technische maatregelen
Het nieuwe actieplan omvat een reeks technische maatregelen, zowel voor de korte als de lange termijn. Kortetermijnmaatregelen zijn nodig om vandaag maximaal te voldoen aan de vragen van het bedrijfsleven, het probleem optimaal in kaart te brengen en vooral te focussen op flexibiliteit. De langetermijnmaatregelen zijn nodig om het elektriciteitssysteem volledig aan te passen aan de sterke elektrificatie en gaan over investeringen in de fysieke netwerken.

De 5 maatregelen van Fluvius en Elia

In hun gezamenlijke actieplan om de problemen met het volle stroomnet te bestrijden, hebben Fluvius en Elia de volgende 5 maatregelen opgenomen.

  1. ‘Fallback flex’-marktproduct
    Fluvius introduceert een nieuw en tijdelijk ‘fallback flex’-marktproduct op het distributienet. Hierbij kunnen bedrijven die zich in een congestiezone bevinden, instappen in een lokale flexibiliteitsmarkt en zo zorgen ze ervoor dat het bijkomend gevraagd vermogen in de zone kan worden toegelaten. De publieke consultatie voor deze nieuwe toepassing is recent afgerond. Het is nu aan de Vlaamse Nutsregulator om dit product al dan niet goed te keuren. ‘Fallback flex’ kan een tijdelijke oplossing bieden voor alle huidige bedrijvendossiers die bij Fluvius en Elia op tafel liggen. Ook voor het Vlaamse net van Elia – met een vermogen van 30 tot 70 kilovolt – wordt momenteel aan een gelijkaardige tussentijdse oplossing gewerkt om het mogelijk te maken dat bedrijven op korte termijn flexibel kunnen aansluiten.
  2. Flexibel aansluitingscontract op distributienet en Vlaamse net Elia (30-70 kilovolt)
    Met een flexibele aansluiting – die tussen de netbeheerder en een bedrijf wordt vastgelegd – kan het gewenste verbruik van het bedrijf via modulatie afgestemd worden op de op dat moment beschikbare capaciteit. Hierdoor kunnen meer bedrijven op tijd worden toegelaten op het stroomnet. Dit principe bestaat al op het Elia-hoogspanningsnet vanaf 110 kilovolt, maar zou ook mogelijk worden op het Vlaamse distributienet en Vlaamse net van Elia van 30 tot 70 kilovolt. De Vlaamse overheid werkt aan het regelgevende kader hieromtrent, in lijn met de Europese EMD5-richtlijn over deze materie. Eénmaal beschikbaar, kunnen de netbeheerders de flexibele aansluitingscontracten aanbieden.
  3. Meer capaciteit op het hoogspanningsnet toelaten
    Elia onderzoekt momenteel hoe de transformatorstations tussen het Elia-hoogspanningsnet en Fluvius-distributienet beheerd kunnen worden op een manier dat ze hun huidige limieten tijdelijk en veilig kunnen overschrijden. Hierdoor kunnen ze meer belasting dragen en kan het potentieel gemaximaliseerd worden.
  4. Voorzorgsmaatregelen bij uitbating distributienet
    Hierbij wordt de ‘druk’ op het elektriciteitsnet over meer transformatorstations gespreid, door de belasting tussen de transformatorstations te herverdelen. Hierdoor ontstaat op de plaats waar extra vermogen gevraagd wordt, opnieuw iets meer ruimte op momenten dat dit nodig is. Dit principe kan wel een impact hebben op de spanningskwaliteit. Ook langdurige netuitval bij incidenten moet worden vermeden. Hier moet volgens de netbeheerders daarom voorzichtig en doordacht mee worden omgegaan.
  5. Investeringen in transformatorstations, hoogspanningsnet en distributienet
    Elia en Fluvius investeren dit decennium al respectievelijk 4,8 en 11 miljard euro in de hoogspannings- en distributienetten in Vlaanderen. Fluvius stelt begin juni de nieuwste versie van zijn Investeringsplan in de distributienetten voor. Elia doet hetzelfde met zijn regionaal ontwikkelingsplan voor Vlaanderen in de zomer van 2025.
Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten