Simpelweg zoveel mogelijk zonnestroom produceren, is echter niet langer het credo; bijvoorbeeld met het oog op het groeiende probleem van netcongestie en negatieve stroomprijzen. De shift naar het uitrollen van slimme, integrale energiesystemen is ingezet en daarbij is de ambitie van Enerdeal groot. ‘We willen de omzet naar het einde van dit decennium verdubbelen en daarbij hebben we de ogen in het bijzonder op Nederland en Frankrijk gericht’, aldus chief executive officer Grégoire de Pierpont.
Extra kracht
Enerdeal werd in 2010 opgericht door De Pierpont en 3 vennoten, van wie er inmiddels een is uitgestapt. Het doel was zonne-energie ontwikkelen voor bedrijven zodat zij kunnen verduurzamen en besparen op de energierekening, en dat is nog steeds de kern. Het bedrijf neemt daarbij alles uit handen van klanten; van haalbaarheidsstudie, engineering en bouw tot en met onderhoud en assetmanagement. In de helft van de gevallen neemt Enerdeal ook de financiering van projecten uit handen waarbij het de energieleverancier van de klant wordt.
‘Die propositie heeft ons veel gebracht’, vertelt De Pierpont. ‘We groeien al een decennium lang ieder jaar met zo’n 30 procent. In 2018 draaiden we een omzet van ongeveer 5 miljoen euro, nu zitten we op zo’n 30 miljoen euro. In 2023 werd Enerdeal overgenomen door het Portugese EDP, de grootste Europese speler in hernieuwbare energie voor bedrijven – met name in zon en wind – en actief in 30 landen. Dat geeft ons extra kracht, financieel en wat betreft geografische expansie. We volgen onze klanten en zijn naast in de Benelux nu ook actief in Frankrijk. Het gaat dus goed, maar de context van wat wij doen is natuurlijk wel veranderd.’
Motivatie
Bij de start van Enerdeal werden zakelijke zonne-energiesystemen nog gesubsidieerd om die rendabel te maken. Die tijd is voorbij in België. Daarnaast is de motivatie voor het plaatsen van deze installaties veranderd, met name de afgelopen jaren. Zoveel mogelijk zonnestroom produceren is niet langer het doel, vertelt De Pierpont. Bedrijven kampen steeds vaker met netcongestie, in Nederland, maar ook in België bijvoorbeeld, waar dit probleem nu tevens de kop opsteekt. Daarnaast groeit de volatiliteit van stroomprijzen vanwege het toegenomen aandeel van zon en wind in de energiemix.
Actief
‘Vorig jaar werd 47 procent van het Europese stroomverbruik met behulp van zon en wind geproduceerd’, aldus De Pierpont. ‘Dat is mooi, maar de zon schijnt overal tegelijkertijd. Dat betekent dat er steeds vaker een overschot aan elektriciteit is en de prijzen onder 0 zakken, maar ook steeds vaker een tekort aan stroom is en de prijzen stijgen. We moeten dus van passief produceren naar actieve opwek, opslaan en verbruik. Dit is ook de evolutie die wij doormaken als bedrijf. We rollen sinds enige tijd een nieuw concept uit; integrale energiesystemen bestaande uit pv, batterijen, laadpalen en een slim energiemanagementsysteem (ems) om zo meer uit de zon te kunnen halen voor onze klanten. Als proof of concept deden we dat als eerste bij onszelf, met als resultaat 60 procent zelfvoorziening, wat onze eigen verwachtingen overtrof.’
Lees het volledige artikel hieronder in de maart 2025-editie van Solar Magazine.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.