Vanuit de industrie wordt nadrukkelijk gekeken naar elektrificatiemogelijkheden, ingegeven door stijgende gasprijzen. Maar ook verduurzamingsverplichtingen uit Europa dragen hieraan bij. Helaas zet netcongestie een rem op dit positivisme. Veel initiatieven zijn gedreven door elektrificatie door middel van grootschalige warmtepompen en elektrische boilers. En waar links en rechts nog best mooie initiatieven worden gerealiseerd, maakt netcongestie het toch voor de meeste partijen lastig om op grote schaal te elektrificeren. Ook hier biedt energieopslag echter uitkomst!
Warmteopslag bij warmtenetten
Kalavasta heeft in opdracht van Energy Storage NL (ESNL) en InvestNL onderzoek gedaan naar de potentie van warmteopslag in warmtenetten. Hieruit blijkt dat de kosten voor warmteproductie lager worden, en de CO2- en stikstofuitstoot afneemt. Belangrijker, in de context van deze column, is echter dat wordt opgemerkt dat het inpassen van warmteopslag het inperken van productie van duurzame bronnen – curtailment – kan verminderen. Dit door in momenten van mindere stroomvraag warmte te gaan produceren en op te slaan voor later gebruik – loadshifting.
Praktijkvoorbeelden zijn er inmiddels. Zoals bijvoorbeeld Eneco, die warmtebuffering heeft toegepast in een bestaand warmtenet in Utrecht en Nieuwegein. Ook Devo past in Veenendaal een warmteopslag toe in een nieuw warmtenet voor 900 nieuwbouwwoningen.
Lees de volledige column van Siebe Geerts (Energy Storage NL) hieronder in de maart 2025-editie van Storage Magazine.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.