Deze contracten met alternatieve transportrechten zorgen ervoor dat grootverbruikers tijdens de piekuren minder gebruikmaken van hun netaansluiting. Hierdoor wordt het elektriciteitsnet tijdens de piekuren minder zwaar belast en kunnen er meer bedrijven aangesloten worden.
Andere vormen
De ACM heeft vorig jaar een historisch maatregelenpakket aangekondigd om ervoor te zorgen dat grootverbruikers het elektriciteitsnet flexibeler gaan gebruiken. Hierdoor mogen netbeheerders nu al verschillende soorten alternatieve transportrechten aanbieden in congestiegebieden waar het stroomnet vol zit.
Het gaat om een variabel transportrecht dat ook aangeboden mag worden in gebieden waar – nog – geen tekort aan transportcapaciteit is en om een energievolumegebonden transportrecht. Dit is een contract waarbij de afnemer iedere dag een afgesproken volume energie mag afnemen, maar waarbij de netbeheerder op basis van de beschikbare capaciteit bepaalt wanneer dat gebeurt. Liander wil deze nieuwe alternatieve transportrechten combineren met het vast transportrecht, omdat de netbeheerder verwacht dat dit bijdraagt aan een betere benutting van de bestaande netcapaciteit.
Vaker mogelijk maken
Met de ontheffing geeft de ACM Liander ruimte om dit op kleine schaal in de praktijk te onderzoeken. Die praktijkervaring helpt ook bij het maken van toekomstige regels.
‘We verwelkomen het initiatief van Liander om via een ontheffing te experimenteren met contracten die qua flexibiliteit nog verder gaan’, stelt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM: ‘We staan ervoor open om op deze manier vaker experimenten van netbeheerders mogelijk te maken.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.