Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rapport AFASE schiet importheffing EU af: mogelijk banenverlies 242.000 mensen bij invoer

Rapport AFASE schiet importheffing EU af: mogelijk banenverlies 242.000 mensen bij invoer

De Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE) heeft vandaag snoeihard uitgehaald naar de Europese Unie die onderzoek doet naar een importheffing op zonnepanelen. De antidumpingrechten of antisubsidiemaatregelen op geïmporteerde Chinese zonne-energieproducten zou leiden tot een sterk verminderde vraag  naar zonne-energieproducten en een banenverlies voor 242.000 Europese werknemers met zich mee kunnen brengen in de komende drie jaar.

Strafheffing
Het onderzoek in opdracht van AFASE is uitgevoerd door het  onafhankelijke economische instituut Prognos, dat gisteren tijdens een hoorzitting bij de Europese Commissie in Brussel is gepresenteerd. Alhoewel het onderzoek niet specifiek ingaat op Nederland is de verwachting gerechtvaardigd dat Nederland op vergelijkbare wijze door de heffingen zal worden geraakt aangezien het veel werkgelegenheid heeft gerelateerd aan de import van zonnepanelen en de installatie ervan. Prognos laat zien welke effecten de verschillende maatregelen hebben op de werkgelegenheid en bruto toegevoegde waarde in de EU van 2013 tot en met 2015, op basis van drie heffingsscenario's: twintig, vijfendertig en zestig procent.
Een strafheffing van twintig procent zou in het eerste jaar na invoering 115.600 banen in de Europese Unie kosten. In het derde jaar zou dat zijn opgelopen tot 175.500 banen. Bij een strafheffing van zestig procent kunnen er in het eerste jaar zelfs 193.700 banen in de gehele EU verloren gaan; na drie jaar is dit aantal zelfs gestegen tot 242.000. 'De mogelijk positieve gevolgen van de heffingen voor producenten van zonne-energieproducten binnen de EU vallen in het niet bij de negatieve effecten die deze heffingen hebben op de werkgelegenheid binnen de Europese duurzame energiesector. De extra banen die worden gecreëerd als gevolg van de vergrote vraag naar Europees vervaardigde zonne-energieproducten vormen slechts maximaal twintig procent van het aantal arbeidsplaatsen dat over de gehele waardeketen van de sector verloren zal gaan', zegt Thorsten Preugschas, CEO van de Duitse projectontwikkelaar Soventix, woordvoerder van AFASE.


 
Banenverlies Verlies van toegevoegde
waarde in de EU
1e jaar 3e jaar 1e jaar Na 3 jaar
Heffing van 20% - 115.600 banen - 175.500 banen € 4,740 miljard € 18,4 miljard
Heffing van 35% - 199.700 banen - 244.100 banen € 8,170 miljard € 27,8 miljard
Heffing van 60% - 193.700 banen - 242.000 banen € 7,860 miljard € 27,2 miljard
Nu in Solar Magazine

Mei 2020

Coolblue stoomt snel op naar top residentiële zonne-energiemarkt: ‘De internetverkoop van zonnepanelen werkt’ Joint Solar Programme III: hybride tandemzonnecel van 30 procent binnen handbereik voor Nederlandse onderzoekers De...
Vacatures
Solarcentury zoekt:

Junior Planoloog Zonneprojecten

Solarcentury zoekt een Junior Planoloog Zonneprojecten.
Fulltime • Helmond
kWh People zoekt:

Planoloog

kWh People zoekt voor een opdrachtgever een planoloog.
Fulltime • Randstad
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!