De middelen in de begrotingsreserve van de SDE++ zijn bedoeld om eventuele tekorten op te ontvangen die ontstaan door de kasuitgaven van reeds beschikte projecten. ‘Via de reserve blijven deze middelen ook in de toekomst beschikbaar voor het stimuleren van hernieuwbare energieproductie of CO2-reductie’, duidt Hermans.
Komende jaren hard nodig
Naar aanleiding van de begroting voor het kalenderjaar 2025 wilde de Tweede Kamer van minister Hermans ook weten wat zij als een gewenst reserveniveau ziet.
‘Naast het beschikbaar houden van middelen voor de stimulering van duurzame energie, is de begrotingsreserve noodzakelijk voor het opvangen van tegenvallers in de kasuitgaven voor de SDE-regelingen’, duidt Hermans. ‘Vanwege de volatiliteit van de energie- en CO2-prijzen is het belangrijk om een buffer te hebben voor het opvangen van prijstegenvallers. Doordat de prijsrisicobuffer in de SDE-middelen is verlaagd naar 10 procent, is het risico op tegenvallers toegenomen. Wanneer energieprijzen sterk dalen, leidt dat tot tegenvallers in de kasuitgaven, waarvoor de begrotingsreserve ingezet kan worden. In recente jaren zijn forse fluctuaties opgetreden in de energieprijzen en specifiek in de aardgasprijzen. Naar verwachting houdt deze volatiliteit aan. Omdat de SDE voor de meeste projecten meerjarig beschikkingen afgeeft en de prijsrisicobuffer maar beperkt voorziet in het opvangen van volatiliteit is de begrotingsreserve de komende jaren hard nodig.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.