logo
© Digikhmer | Dreamstime.com
© Digikhmer | Dreamstime.com
18 november 2024

Reacties op einde salderingsregeling zonnepanelen: ‘Verstandig en noodzakelijk’

Nu het nieuws bekend is dat het definitieve einde van de salderingsregeling weer een stapje dichterbij is, stromen de reacties van brancheorganisaties op het groen licht van de Tweede Kamer binnen.

Techniek Nederland: nieuwe fase in energietransitie
Techniek Nederland heeft gemengde gevoelens over het besluit van de Tweede Kamer om de salderingsregeling voor zonnepanelen op 1 januari 2027 af te schaffen. De brancheorganisatie vindt het positief dat de politiek eindelijk de knoop heeft doorgehakt, maar vindt het niet goed dat er nog geen definitieve duidelijkheid is over de vergoeding die consumenten van hun energieleverancier krijgen voor teruggeleverde stroom. Voorzitter Doekle Terpstra: ‘Voor installateurs blijft het moeilijk om klanten goed te adviseren over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen. Dit gaat de markt onvoldoende in beweging brengen.’

Het einde van de salderingsregeling luidt volgens Terpstra een nieuwe fase in de energietransitie in. Eigenaren van zonnepanelen zullen een groter deel van de door hen opgewekte zonnestroom zelf moeten gaan gebruiken. Terpstra: ‘Als we het zelfverbruik kunnen verdubbelen, helpt dat ook om de lokale netcongestie terug te dringen. Momenteel ligt dat percentage gemiddeld op 30 procent. Door slimme technologieën in te zetten, zoals warmtepompen, zonnestroomboilers, thuisbatterijen en elektrische auto’s, kan dat percentage stijgen naar 60 procent.’

Techniek Nederland mist plannen van het kabinet om het eigen gebruik van zonnestroom actief te stimuleren. Terpstra: ‘De overheid zou aanschaf en gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk moeten houden. Daarmee dragen we ook bij aan het oplossen van de problemen rond netcongestie. Dat is de logische weg naar een duurzaam, toekomstbestendig energiesysteem. Op twee derde van de Nederlandse daken liggen nog geen zonnepanelen en het overgrote deel van de bedrijfsdaken in ons land is nog onbenut.’

Eigen Huis: consumenten onvoldoende beschermd
Een heel ander geluid is te horen bij Vereniging Eigen Huis die teleurgesteld is in de uitkomst van de stemming in de Tweede Kamer. Zij vindt het goed dat zonnepaneeleigenaren de eerste jaren verzekerd zijn van een minimumterugleververgoeding en dat terugleverkosten enigszins aan banden worden gelegd. Maar al met al vindt zij dat de maatregelen waarmee de Tweede Kamer instemde consumenten onvoldoende beschermen. De vereniging hoopt dan ook dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel terugstuurt naar het kabinet om hier alsnog voor te zorgen.

Energie-Nederland: verstandig en noodzakelijk, investeringssubsidie voor lage inkomens
Energie-Nederland is blij dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de beëindiging van de salderingsregeling per 1 januari 2027. De salderingsregeling heeft een grote bijdrage geleverd aan de groei van zonne-energie in Nederland, maar met het grote aantal zonnepanelen dat inmiddels op de daken ligt, is deze regeling echter niet langer betaalbaar stelt de koepel van energiebedrijven. ‘Het afschaffen van de salderingsregeling is verstandig en noodzakelijk om de energiemarkt toekomstbestendig te maken en verdere kostenstijgingen voor niet-zonnepaneelbezitters te beperken’, aldus voorzitter Cora van Nieuwenhuizen.

Ook zonder salderen is het volgens haar mogelijk zonnepanelen rendabel te houden. Met het laden van een elektrische auto of verwarmen met een hybride warmtepomp en met een thuisbatterij kunnen huishoudens en bedrijven meer van de eigen opgewekte zonnestroom direct zelf gebruiken. Voor huishoudens met een laag inkomen, die nu nog geen zonnepanelen hebben, zou een gerichte investeringssubsidie een aanschafimpuls kunnen geven. Dit stimuleert nieuwe duurzame energieopwekking zonder dat dit onevenredige gevolgen heeft voor het net, en voor andere energiegebruikers.

Netbeheer Nederland: netbewuste inpassing moet standaard worden
Nu er ingestemd is met het wetsvoorstel ‘Beëindigen salderen’ als onderdeel van het Belastingplan 2025, kan er volgens Netbeheer Nederland ingezet worden op het stimuleren van het gebruik van de eigen zonnestroom, zoveel mogelijk achter de meter. Belangrijk aandachtspunt is volgens de koepelorganisatie dat eventueel aanvullend beleid rekening houdt met het effect van de maatregel op het totale energiesysteem en niet onbedoeld leidt tot onnodige piekbelasting op de laagspanningsnetten.

‘Netbewuste inpassing moet dan ook de standaard worden’, aldus de netbeheerders.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten