De zonnepanelen worden geplaatst langs de A35, N35 en een deel van de A1 om met een jaarlijkse stroomproductie van 72 gigawattuur zo’n 20.000 huishoudens in Twente van zonne-energie te kunnen voorzien. Het project maakt deel uit van het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER).
Bermen
De zonnepanelen worden geplaatst op strategische locaties langs de rijkswegen, zoals bij de knooppunten Almelo-West, Hengelo-Zuid en Wierden waar de bermen en ongebruikte gronden benut kunnen worden.
Het project sluit aan bij de Regionale Energiestrategie Twente (RES Twente), waarin een sterke voorkeur is uitgesproken voor de opwek van duurzame energie langs rijkswegen. Hiermee wordt de bestaande infrastructuur optimaal gebruikt om bij te dragen aan de energietransitie, zonder dat dit ten koste gaat van het landschap.
Participatiemogelijkheden
De totstandkoming van de Duurzaamheidsroute A35 – waar al ruim 5 jaar aan gewerkt wordt – is een resultaat van nauwe samenwerking tussen de provincie Overijssel, de Twentse gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo en Wierden, Rijkswaterstaat, Waterschap Vechtstromen en netbeheerder Enexis.
Inwoners van de betrokken gemeenten hebben tijdens de verkennings- en planfase hun ideeën en zorgen kunnen inbrengen via verschillende participatiemogelijkheden zoals digitale enquêtes en bijeenkomsten. Deze input is meegenomen bij het uitwerken van de plannen. Dit zorgt ervoor dat het project niet alleen technisch goed doordacht is, maar ook aansluit bij de behoeften van de lokale gemeenschap. De komende jaren zullen de plannen verder worden uitgewerkt en omgezet in concrete stappen, met als doel de zonnevelden langs de A35 ook daadwerkelijk te bouwen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.