logo
wvhj2023
hero-image
31 oktober 2019

Rijk en regio maken werk van Duurzaamheidsroute A35: zonnepanelen in bermen

De gemeenten Wierden, Almelo, Borne, Hengelo, Enschede, Enexis Netbeheer, Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel gaan samen met de omgeving van de A35 een duurzaamheidsroute maken met onder meer zonnepanelen.

Hiervoor hebben de partijen uit Twente deze week het officiële startschot gegeven. De betrokken partijen gaan in nauwe samenwerking met bewoners en bedrijven onderzoeken op welke wijze bermen langs de 35 kilometer lange A35 kunnen worden benut voor de opwekking van zonne-energie.

Combinatie met gronden Rijk
Daarbij kijken ze ook naar combinaties met gronden van het Rijk en van de gemeenten. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De rijkssnelweg A35 ligt in de provincie Overijssel en doorkruist de gemeenten Wierden, Almelo, Borne, Hengelo en Enschede. Deelnemende netbeheerder in dit gebied is Enexis. De weg is in eigendom en beheer van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat voert deze opdracht uit in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit gebeurt op verschillende locaties in Nederland, waaronder de A35. Zo leert het Rijk samen met de andere betrokken partijen wat er bij komt kijken om rijksgronden in te zetten voor de energietransitie.

De ruimtelijke voorverkenning voor de A35 heeft in 2018 plaatsgevonden. Daaruit blijkt dat een deel van het gebied rond de A35 voor de opwekking van zonne-energie kan worden gebruikt. Tijdens de voorverkenning zijn de eerste schetsen gemaakt. Die worden nu verder uitgewerkt aan de hand van praktische en technische randvoorwaarden. Vanaf de start zal de omgeving nauw worden betrokken bij de uitwerking om uiteindelijk met elkaar tot een ontwerpkeuze te komen.

Definitieve besluitvorming begin 2021
Daarnaast moet duidelijk worden welke ontwerpen financieel haalbaar zijn, wat de technische mogelijkheden zijn, hoe ze in te passen zijn in het landschap en wat de randvoorwaarden zijn voor bijvoorbeeld de verkeersveiligheid.

Doel van het project is om de verkenning eind 2020 af te ronden, zodat de gemeenten begin 2021 kunnen besluiten of er daadwerkelijk kan worden overgegaan tot realisatie van het project, of dat nadere planvorming nodig is. Voorzitter van de bestuurlijke stuurgroep is Claudio Bruggink, wethouder in Hengelo.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten