Doordat de planning van het waterstofnetwerk opschuift, krijgen aanvragers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) langer de tijd om de gevolgen hiervan voor hun projecten in kaart te brengen.
28 november
Sinds 15 oktober kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor het bouwen en gebruiken van een productie-installatie voor waterstof. De OWE – waarbinnen 1 miljard euro subsidie beschikbaar is – zou op 31 oktober sluiten, maar die datum is nu verplaatst naar 28 november 17.00 uur.
De Europese Commissie gaf Nederland op grond van de staatssteunregels van de Europese Unie (EU) half augustus groen licht om de productie van hernieuwbare waterstof te ondersteunen via de OWE. Bedrijven die hernieuwbare waterstof willen produceren met een elektrolyser kunnen subsidie krijgen voor elektrolysers met een vermogen van ten minste 0,5 megawatt. Ze krijgen subsidie voor de investeringskosten van de productie-installatie – het zogenaamde investeringsdeel – en voor de productie van de waterstof met deze installatie gedurende minimaal 5 en maximaal 10 jaar – het zogenaamde exploitatiedeel. Het totale subsidiebedrag voor investering en exploitatie is maximaal 9 euro per kilogram volledig hernieuwbare waterstof.
Planning
Pas als netbeheerder Hynetwork zijn planning af heeft, kunnen aanvragers zien of ze afnemers of eventuele opslaglocaties tijdig kunnen bereiken. De nieuwe planning is naar verwachting eind dit jaar klaar.
Vooruitlopend op de uiteindelijke netwerkplanning en het uitrolplan richt de Gasunie-dochter zich in eerste instantie op het realiseren van de infrastructuur binnen de industriële clusters. Op deze manier is het netwerk binnen 4 clusters voor, of in, 2030 beschikbaar. Dat zijn de clusters Noord-Nederland – inclusief de verbinding met HyStock en grensverbindingen met Duitsland – Noordzeekanaalgebied, Rotterdam en Zuidwest-Nederland inclusief een grensverbinding met België. Naast deze 4 clusters is ook in andere delen van het land infrastructuur voor waterstof nodig. Zoals de verbindingen tussen de industriële clusters, inclusief de oostwest-verbinding, en met het industriecluster Chemelot. Op basis van de huidige inzichten is het volgens Hynetwork echter onwaarschijnlijk dat deze infrastructuur in 2030 gerealiseerd is.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.