logo
wvhj2023
© Claffra | Dreamstime.com
© Claffra | Dreamstime.com
19 oktober 2024

‘Wereld installeert komend decennium tot 2,5 terawatt batterijen’

Wereldwijd wordt de komende 10 jaar tot 2,5 terawatt vermogen aan batterijen geïnstalleerd. Dat voorspellen onderzoekers van het internationaal energieagentschap IEA in de World Energy Outlook 2024.

Energieopslag in de vorm van een batterij is in alle scenario’s die de onderzoekers hanteren tot 2035 de snelst groeiende bron van flexibel vermogen. ‘Batterijen worden snel uitgebreid om flexibiliteit op korte termijn te bieden’, aldus het IEA. ‘Vraagrespons kan flexibiliteit op korte termijn en een deel van de seizoensgebonden flexibiliteit bieden, en ook helpen om de kosten laag te houden. Thermische energie en waterkracht zijn vandaag de belangrijkste bronnen van seizoensgebonden flexibiliteit en dat zal naar verwachting zo blijven tot 2050.’

55 procent
Wereldwijd leveren batterijen tot 2035 in het Stated Policies Scenario (red. zie kader) 55 procent van de nieuwe schakelbare capaciteit, nieuwe aardgascentrales leveren nog eens 20 procent en nieuwe kolencentrales op hun beurt 10 procent.

In het Announced Pledges Scenario is er een nog grotere rol weggelegd voor batterijen, die meer dan de helft van het flexibele vermogen kunnen leveren. De grootste groei is echter voorzien in het Net Zero Emissions scenario: 2,5 gigawatt batterijvermogen tot 2035 en 5,5 gigawatt batterijvermogen tot 2050.

3 scenario’s

De World Energy Outlook is opgebouwd aan de hand van 3 scenario’s. Naast het scenario voor netto 0-emissies tegen 2050 – het Net Zero Scenario – bevat de World Energy Outlook 2024 nog 2 extra scenario’s om inzicht te krijgen in hoe de wereldwijde energiesector zich de komende decennia kan ontwikkelen en wat de bijbehorende implicaties zouden zijn.

Het scenario van het aangekondigde beleid – het Stated Policies Scenario – vertegenwoordigt een pad dat is gebaseerd op de energie- en klimaatmaatregelen die overheden tot nu toe hebben genomen, evenals op specifieke beleidsinitiatieven die in ontwikkeling zijn. Het scenario van de aangekondigde toezeggingen – The Announced Pledges Scenario – schetst een pad waarin de tot nu toe door overheden aangekondigde netto 0-emissietoezeggingen tijdig en volledig worden uitgevoerd.

Verschil per regio
De behoefte aan flexibiliteit op zowel korte termijn als op seizoensbasis verschilt sterk per regio. Dat is logischerwijs het directe gevolg van verschillen in het aandeel hernieuwbare-energiebronnen en in elektrificatiegraad.

‘De behoefte aan flexibiliteit op korte termijn neemt de komende 10 jaar sterk toe in grote delen van de wereld, waaronder Europa, China, India en de Verenigde Staten’, aldus de onderzoekers. ‘In de periode tot 2050 stijgen ze in deze landen 3 tot 7 keer meer meer dan de totale elektriciteitsvraag, voornamelijk door het stijgende aandeel van wind- en zonne-energie en – in mindere mate – door veranderende patronen in de elektriciteitsvraag.’

170 gigawatt
Zo stijgt de behoefte aan flexibiliteit op korte termijn in Europa van 30 gigawatt in 2023 tot 170 gigawatt in 2050, terwijl de gemiddelde elektriciteitsvraag toeneemt van 360 gigawatt tot 610 gigawatt. ‘Batterijen bieden kortetermijnflexibiliteit voor perioden van 1 tot 8 uur, helpen de stabiliteit van het elektriciteitsnet te verbeteren en maken de snelle groei van zon-pv mogelijk door overdag opgewekte elektriciteit op andere momenten aan de vraag te laten voldoen’, aldus de onderzoekers. ‘In zowel het STEPS- als het APS-scenario voorzien ze in ongeveer 30 procent van de kortetermijnflexibiliteitsbehoeften in 2035 en in ongeveer 40 procent in 2050.’

In India neemt de behoefte aan seizoensflexibiliteit in dezelfde periode 30 procent sneller toe dan de gemiddelde groei van de vraag naar elektriciteit, waar de vraag naar elektriciteit bijna verdubbelt. In de Verenigde Staten houden de behoeften aan seizoensflexibiliteit tot slot grotendeels gelijke tred met de toename van de elektriciteitsvraag.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten