logo
© Anatoliygleb | Dreamstime.com
© Anatoliygleb | Dreamstime.com
10 oktober 2024

Bijna 3 keer zo veel hernieuwbare energie in 2030, wachtrij op stroomnet groeit

De wereld installeert tot en met 2030 ruim 5.500 gigawatt aan opwekcapaciteit voor hernieuwbare energie. De wachtrij voor een netaansluiting op het stroomnet is inmiddels gegroeid tot 1.650 gigawatt.

Dat meldt het internationaal energieagentschap IEA. Ieder jaar publiceert het IEA het onderzoeksrapport Renewables dat de nieuwste voorspellingen en analyses van de uitrol van hernieuwbare energie bevat. De 2024-editie laat zien dat de wereld tussen 2024 en 2030 meer dan 5.520 gigawatt aan opwekcapaciteit voor nieuwe hernieuwbare energie in gebruik zal nemen. Dat is bijna 3 keer zo veel als in de periode 2017-2023 en weliswaar bijna 25 procent meer dan de huidige ambitie van de landen, maar nog altijd niet genoeg voor de vorig jaar op de klimaattop van Dubai beloofde verdrievoudiging.

670 gigawatt
Dit kalenderjaar zal in het meest waarschijnlijke scenario van het IEA wereldwijd 666 gigawatt aan hernieuwbare-energiesystemen in gebruik genomen worden. Dit zal toenemen tot een jaargroei van 935 gigawatt in 2030. Hierdoor blijft de wereld op koers om in dat jaar bijna de helft van de wereldwijde elektriciteit duurzaam op te wekken. Wind- en zonne-energie zullen hun aandeel in de wereldwijde elektriciteitsmix verdubbelen tot 30 procent tegen het einde van het decennium.

Tot 2030 zal 95 procent van de nieuwe opwekcapaciteit voor hernieuwbare energie afkomstig zijn van windmolens en zonnepanelen. In totaal zal ruim 4.200 gigawatt aan zonnepaneelinstallaties in gebruik genomen worden.

China ligt bij dit alles op koers om tussen nu en 2030 bijna 60 procent van alle wereldwijd geïnstalleerde hernieuwbare opwekcapaciteit voor zijn rekening te nemen. Tegen het einde van dit decennium zou China goed zijn voor bijna de helft van alle hernieuwbare opwekcapaciteit. Zonnepanelen zullen naar verwachting 80 procent van de groei van de wereldwijde hernieuwbare capaciteit tussen nu en 2030 voor hun rekening nemen.

Ambitie verhogen
Het hoge tempo waarin wereldwijd vooruitgang wordt geboekt met de uitbreiding van hernieuwbare energie geeft volgens de IEA-onderzoekers landen de kans om hun ambities te verhogen in de volgende ronde van Nationally Determined Contributions (NDC’s), die in 2025 in lijn met het Klimaatakkoord moeten worden ingediend.

Slechts 14 landen hadden expliciete doelstellingen voor hernieuwbare capaciteit in de NDC's die ze voor de klimaattop COP28 hadden opgesteld. In het hoofdscenario van het IEA bereiken of overtreffen bijna 70 landen, die samen goed zijn voor 80 procent van de wereldwijde opwekcapaciteit, hun huidige ambities voor 2030. China domineert, maar ook Brazilië, India en de Verenigde Staten dragen fors bij. De onderzoekers merken verder op dat de penetratie van wind- en zonne-energie in 2030 bijna 70 procent zal bedragen in landen als Chili, Duitsland, Nederland en Portugal.

1.650 gigawatt in wachtrij
Wel maakt het IEA een belangrijke kritische kanttekening: investeringen in netwerkinfrastructuur blijven achter, waardoor veel projecten wachten op een aansluiting op het stroomnet.

Ten minste 1.650 gigawatt aan hernieuwbare-energieprojecten staat momenteel wereldwijd in de wachtrij voor een aansluiting op het elektriciteitsnet. Dat is 150 gigawatt meer dan vorig jaar. ‘Wereldwijd hebben landen de knelpunten in de wachtrij voor aansluiting aangepakt door middel van netwerkhervormingen, waarbij nieuwe maatregelen zijn ingevoerd om de aansluitingsschema’s te versnellen’, aldus het IEA. ‘Deze regels zijn vooral bedoeld om het aantal speculatieve projecten te verminderen of om projecten toe te staan zonder boetes uit de wachtrij voor aansluitingen te stappen. Zonnepanelen blijven de dominante technologie die wacht op aansluiting op het elektriciteitsnet en vertegenwoordigt het grootste deel van de wachtrij: meer dan 60 procent.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten