Met de 24.000 thuisbatterijen en nog eens 400 zakelijke batterijen die in gebruik zijn genomen, is een opslagcapaciteit van 410 megawattuur gemoeid. Grote batterijsystemen waren verantwoordelijk voor 46 procent van de nieuw geïnstalleerde opslagcapaciteit, tegenover een bijdrage van 33 procent van kleinschalige batterijsystemen.
Verviervoudiging
De batterijopslagcapaciteit in het residentiële segment is volgens de onderzoekers afgelopen kalenderjaar verdrievoudigd en in de commerciële sector verdubbeld. De utiliteitssector spant de kroon met een verviervoudiging van de markt ten opzichte van 2022.
Van de 410 megawattuur opslagcapaciteit bevond zich eind vorig jaar het grootste deel in de utiliteitsmarkt.
1,7 procent
‘Met name de residentiële batterijmarkt lijkt in Nederland aan het begin te staan van een trend die vergelijkbaar is met die van de zonne-energiemarkt’, aldus Hrvoje Medarac, hoofdonderzoeker van Dutch New Energy Research. ‘Naar verwachting zullen steeds meer Nederlandse eigenaren van zonnepanelen ook investeren in energieopslag. Dit omdat de technologieën complementair zijn, er steeds meer congestieproblemen zijn en de salderingsregeling afgeschaft wordt per 1 januari 2027.’
Per eind 2022 beschikte Nederland volgens de onderzoekers over een totaal van 40.000 batterijsystemen met een totale opslagcapaciteit van 621 megawattuur, een groei van 260 procent vergeleken met eind 2022. Dat is 1,7 procent van de totale Europese batterijopslagcapaciteit van 35,9 gigawattuur. Duitsland leidt de dans, gevolgd door Italië.
Per hoofd
De gemiddelde batterijopslagcapaciteit per hoofd van de bevolking in Europa is volgens de onderzoekers 48,4 wattuur. Oostenrijk staat aan kop met de hoogste geïnstalleerde opslagcapaciteit van 236,6 wattuur per hoofd van de bevolking, gevolgd door Duitsland met 142,5 wattuur.
Nederland scoort met 34,9 wattuur per hoofd van de bevolking net onder het Europese gemiddelde.
Het volledige Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25 is hier te downloaden.