logo
© GIGA Storage
© GIGA Storage
1 oktober 2024

Nederland telde vorig jaar 40 grote batterijen met 343 megawattuur opslagcapaciteit

Aan het einde van het kalenderjaar 2023 telde Nederland 40 grootschalige batterijen met een opslagcapaciteit van meer dan 1 megawattuur per stuk. In totaal ging het om 343 megawattuur opslagcapaciteit.

Eind 2022 telde Nederland nog 23 grote batterijen met een vermogen van 142 megawatt en een opslagcapaciteit van 150 megawattuur. Daarmee is de opslagcapaciteit van grote batterijen in Nederland afgelopen jaar met 129 procent gegroeid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Europese afspraak
Het statistiekeninstituut verzamelt vanuit een Europese verplichting sinds 2 jaar data over grote batterijen met een opslagcapaciteit van minimaal 1 megawattuur. De cijfers voor het kalenderjaar 2022 zijn nu geactualiseerd – zo is de totale opslagcapaciteit per eind 2022 met 7 megawattuur verhoogd – en deze cijfers zijn nader voorlopig. De definitieve cijfers over het kalenderjaar 2022 komen pas in november 2024 beschikbaar. De cijfers voor 2023 zijn voorlopig.

Onderstaande tabel toont het aantal opgestelde batterijen in 2 grootteklassen. Het aantal systemen betreft het aantal projecten op een aparte locatie, waarbij een project meerdere batterijen of containers met batterijen kan omvatten. De opslagcapaciteit geeft aan hoeveel elektriciteit maximaal kan worden opgeslagen.

Grootteklasse in opslagcapaciteit

1-10 megawattuur

>10 megawattuur

Totaal

Aantal batterijen

31

9

40

Vermogen (megawatt)

86

143

229

Opslagcapaciteit (megawattuur)

88

255

343

Historische ontwikkeling
Onderstaande grafiek toont de historische ontwikkeling van het aantal batterijen. Het aantal batterijen is afgelopen jaar met 74 procent gegroeid.

Onderstaande grafiek toont de historische ontwikkeling van het opgestelde vermogen van grootschalige batterijen. Het opgestelde vermogen van grootschalige batterijen is in 2023 met 73 procent toegenomen.

Onderstaande grafiek toont de historische ontwikkeling van de opslagcapaciteit van grootschalige batterijen. De groei van de opslagcapaciteit bedroeg vorig jaar 129 procent.

Productie
Onderstaande grafiek toont de ‘productie’ van de batterijen. De brutoproductie is de hoeveelheid ontladen elektriciteit op DC-niveau inclusief het eigen verbruik en verliezen. Het eigen verbruik is het verbruik van elektriciteit voor ondersteunende processen en interne systemen, zoals de regulatie van temperatuur, regeltechniek en spanningsconversie. Wat niet onder eigen verbruik valt, zijn de verliezen in het primaire proces zelf, zoals zelfontlading. De inzet voor opladen is de elektriciteit gebruikt voor het opladen van de batterij, gemeten op gelijkstroomniveau van de batterij. Het kan gaan om elektriciteit uit het openbare stroomnet, maar ook om elektriciteit direct van een productie-installatie zoals een wind- of zonnepark.

De productie is nog relatief laag, wat volgens de onderzoekers van het CBS komt doordat in november en december jongstleden 2 grote batterijen in gebruik zijn genomen die nog relatief weinig hebben kunnen bijdragen aan het productiejaar 2023.

Onderzoeksmethode

Het CBS heeft de statistieken over grootschalige batterijen samengesteld op basis van een inventarisatie via diverse informatiebronnen, waaronder Energy Storage NL en hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Voor gegevens over de productie, eigen verbruik en de inzet voor het opladen is gebruikgemaakt van een enquête onder de eigenaren van de batterijen.

De Nederlandse netbeheerders zijn momenteel bezig met het opzetten van een register voor grote batterijen waar het statistiekenbureau in de toekomst gebruik van wil gaan maken.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten