De nieuwe regering van N-VA, Vooruit en CD&V telt 9 ministers. Melissa Depraetere is niet alleen benoemd tot Vlaams minister van Wonen, Energie en Klimaat, Toerisme en Jeugd, maar ook tot viceminister-president.
Beleidsvelden
Zuhal Demir is de nieuwe Vlaams minister van Onderwijs, Justitie en Werk. Depraetere wordt in haar nieuwe functie daarmee verantwoordelijk voor 5 beleidsvelden.
Bij de federale verkiezingen van juni 2024 was Depraetere lijsttrekker voor Vooruit in de provincie West-Vlaanderen en werd ze opnieuw verkozen als lid van het Vlaams Parlement.
Duurzaam Vlaanderen
Diependaele heeft bij zijn aantreden direct de Septemberverklaring voorgedragen; een jaarlijkse toespraak van de minister-president van Vlaanderen in het Vlaams Parlement. Daarbij worden traditiegetrouw de hoofdlijnen voor het nieuwe begrotingsjaar gepresenteerd. Dit jaar betekende het ook de vuurdoop van de nieuwe Vlaamse minister-president Diependaele.
Zijn toespraken kende 5 ‘werven’, waarbij de vijfde werf de titel ‘Duurzaam Vlaanderen’ droeg. Daarin verklaarde Diependaele dat Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid neemt om de Europese en internationale klimaatdoelen te behalen. ‘Maar we benadrukken ook dat er rekening moet worden gehouden met de Vlaamse context. Vlaanderen is dichtbevolkt en ook een logistieke draaischijf. We zetten volop in op ambitieuze klimaatmaatregelen, maar gaan niet onbezonnen te werk. We willen haalbare en betaalbare klimaatmaatregelen voor de brede samenleving. Bij elke beslissing zullen de kosten en baten afgewogen worden tegen de impact op de uitstoot, de draagkracht van de burgers en de concurrentiekracht van onze bedrijven.’
Huizen
De Vlaamse huizen spelen volgens het kersverse regeringshoofd een belangrijke rol in de energieonafhankelijkheid. ‘Hoe duurzamer de woning, hoe beter voor de eigen portefeuille. Vlamingen weten dat. Als we iedereen willen meekrijgen, moeten we de Vlaming de regie geven over zijn eigen verbouwing. We versoepelen de renovatieverplichting. We investeren massaal in ons openbaar vervoer. We maken ons openbaar vervoer properder, stipter en groener. Vlaanderen moet zich wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarbij is water een van de grootste bezorgdheden. We maken middelen vrij voor de Blue Deal en in Vlaanderen dragen we zorg voor onze waterlopen en geven ze meer ruimte waar nodig. Hernieuwbare energie geven we de wind in de zeilen en we maken de opening naar Vlaamse participatie in kernenergie.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.