Zonnepark Wanneperveen werd vorig jaar september in gebruik genomen. In het afgelopen jaar is de zonneweide uitgebreid met een batterijpark dat een opslagcapaciteit van 52 megawattuur kent. Daarmee is het de grootste ‘colocatie’ van Nederland waarbij opwek en opslag van zonne-energie gecombineerd worden.
1,7 gigawattuur
PowerField-directeuren Jean-Louis Bertholet en Ivo van Dam verrichtten samen met Enexis-directeur Han Slootweg de openingshandeling. Voor het zonnepark sloten PowerField en Enexis een tijdsgebonden contract af, waarbij PowerField flexibele toegang heeft tot het elektriciteitsnet wanneer er transportcapaciteit beschikbaar is. De capaciteit die is vrijgekomen, heeft Enexis kunnen gebruiken voor andere projecten.
Sinds de zomer slaat het energieopslagsysteem de opgewekte stroom op wanneer er onvoldoende netcapaciteit beschikbaar is. De opgeslagen zonne-energie wordt aan het stroomnet geleverd wanneer er veel vraag is naar elektriciteit en er voldoende ruimte beschikbaar is. In september is ruim 1,7 gigawattuur aan zonne-energie opgeslagen en weer ontladen. Dit komt overeen met de jaarlijkse opbrengst van een zonnepark van 2 megawattpiek.
Zonnepark Wanneperveen in cijfers Vermogen zonnepanelen: 28 megawattpiek Opslagcapaciteit batterij: 52 megawattuur |
Onmisbaar onderdeel
‘We hebben in Nederland in toenemende mate te maken met netcongestie en wij willen onze energiestromen zoveel mogelijk optimaliseren door de opwek, opslag en de inzet van zonne-energie te combineren en in eigen beheer te nemen’, vertelt Jean-Louis Bertholet, algemeen directeur van PowerField. ‘Met energieopslagsystemen zoals in Wanneperveen brengen wij samen met Enexis Netbeheer balans met een flexibele oplossing voor de uitdagingen op het stroomnet.’
‘Grote batterijen vormen met hun flexibiliteit een onmisbaar onderdeel van een toekomstbestendig, duurzaam energiesysteem’, vult Han Slootweg aan, operationeel directeur bij Enexis. ‘Er zijn echter ook uitdagingen – bijvoorbeeld omdat het voor de regionale netbeheerder lastig is om te voorspellen op welke momenten zo’n batterij daadwerkelijk gebruikmaakt van de door ons beschikbaar gestelde netcapaciteit. Bij dit project met PowerField hebben we dat heel goed kunnen regelen in een speciale contractvorm. Zo helpt de batterij zowel de netbeheerder als PowerField – een gezamenlijk resultaat om trots op te zijn.’ Ivo van Dam, technisch directeur bij PowerField besluit: ‘We vinden dat we een verantwoordelijkheid hebben binnen de capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet en de balans op de elektriciteitsmarkt. Met dit project leveren we een waardevolle bijdrage. Er gaan zeker meer van dit soort initiatieven volgen.’