logo
wvhj2023
© Guobiao Qiu | Dreamstime.com
© Guobiao Qiu | Dreamstime.com
25 september 2024

Weer meer zonnepanelen geïnstalleerd, jaargroei van 600 gigawattpiek in zicht

In het kalenderjaar 2024 worden wereldwijd weer meer zonnepanelen geïnstalleerd. De wereld ligt op koers om dit jaar 593 gigawattpiek aan zonnepanelen te installeren en daarmee de groeiverwachtingen te overtreffen.

Dat meldt de Europese klimaatdenktank Ember. De onderzoekers van Ember hebben de maandelijkse groeicijfers van de 15 belangrijkste wereldwijde zonne-energiemarkten geanalyseerd die goed zijn voor 80 procent van de nieuwe installaties. 11 van de 15 landen installeren dit jaar meer zonnepanelen dan vorig jaar.

29 procent
Ember schat dat met het huidige installatietempo de wereld dit jaar dus 593 gigawattpiek aan zonnepanelen zal installeren. Dat is 29 procent meer dan vorig jaar, waardoor de groei sterk blijft, zelfs na een geschatte stijging van 87 procent in 2023. In 2024 was er eind juli naar schatting wereldwijd al 292 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd in de 15 geanalyseerde landen. Als deze groei van 29 procent aanhoudt tot het einde van dit jaar, zullen de 15 koplopers samen 478 gigawattpiek zonnepanelen installeren.

Voor de overige landen heeft Ember de import van zonnepanelen geanalyseerd en op basis daarvan schat de denktank dat deze landen samen 115 gigawattpiek zonnepanelen installeren. Ember hanteert daarbij een bandbreedte van 81 tot 149 gigawattpiek.

Europa
De onderzoekers van de klimaatdenktank constateren dat diverse Europese landen een aanhoudende groei in zonnepaneelinstallaties zien, maar dat die in sommige landen wel in een bescheidener tempo dan in voorgaande jaren plaatsvindt.

In Italië, de op twee na grootste Europese zonne-energiemarkt, zijn de installaties in de periode januari-juli met 41 procent gestegen. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk laten voor dezelfde periode een meer bescheiden marktgroei zien van 11 procent. Portugal heeft in de eerste 7 maanden van het jaar 2 keer zoveel zonnepanelen geïnstalleerd als in dezelfde periode in 2023, maar in absolute termen is het nog steeds een kleine markt vergeleken met andere landen die Ember volgt.

China
Met het huidige tempo van de capaciteitstoevoegingen is China op weg om 28 procent meer zonne-energiecapaciteit toe te voegen dan in het voorgaande jaar. Als dit tempo wordt aangehouden, zal de totale geïnstalleerde capaciteit 334 gigawattpiek bedragen, wat 56 procent is van de wereldwijde installaties van dit kalenderjaar.

Het groeitempo ligt bovendien slechts iets lager dan in de rest van de wereld, wat betekent dat China's aandeel in de wereldwijde installaties voor dit jaar naar schatting vergelijkbaar zal zijn met vorig jaar, toen het goed was voor 57 procent van de wereldwijde installaties. Vorig jaar markeerde een significante verandering in de ontwikkeling van zonne-energie in China. Het land installeerde toen voor het eerst meer dan alle andere landen ter wereld samen. De installaties van China, de Verenigde Staten, India, Duitsland en Brazilië zullen dit jaar goed zijn voor driekwart van de installaties. India had in mei al meer zonnepanelen geïnstalleerd dan heel vorig jaar en stevent af op een jaargroei van 23 gigawattpiek. Tot slot merkt Ember op dat in Pakistan en Saoedi-Arabië de gemiddelde maandelijkse import van zonnepanelen gestegen is tot meer dan 1 gigawattpiek.

Klimaatbeloften binnen bereik
Door het huidige installatietempo komen ambitieuze klimaatbeloften volgens Ember nu binnen bereik. De onderzoekers waarschuwen wel dat landen die al een snelle groei van zonne-energie hebben doorgemaakt, ervoor moeten zorgen dat ze plannen maken voor hun elektriciteitssystemen.

De sleutel zal zijn om ervoor te zorgen dat landen voldoende netcapaciteit hebben om stroom te transporteren naar waar het nodig is en om batterijopslagcapaciteit te ontwikkelen om zonne-energie aan te vullen buiten de zonnigste uren. ‘Als deze acties worden ondernomen, kan zonne-energie gemakkelijk de verwachtingen blijven overtreffen gedurende de rest van het decennium’, besluiten de analisten van de klimaatdenktank.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten