logo
wvhj2023
© Thomas Busschers | Hogeschool Saxion
© Thomas Busschers | Hogeschool Saxion
25 september 2024

Nieuw ontwerp elektrolyser ontlast stroomnet met lokale productie groene waterstof

Onderzoekers van hogeschool Saxion hebben samen met een groep bedrijven kleinschalige elektrolysesystemen ontworpen die via lokale groenewaterstofproductie het overbelast stroomnet ontlasten.

Het door de onderzoekers ontworpen systeem voor decentrale waterstofproductie gebruikt wind- en zonne-energie om lokaal waterstof te produceren. Vervolgens wordt de waterstof opgeslagen en omgevormd naar energie op het moment dat het nodig is. Het ontwerp is gemaakt binnen het onderzoeksproject HYGENESYS.

Cruciale rol
‘Nu wordt groene waterstof voornamelijk nog geproduceerd op grote, centrale plaatsen in het land’, vertelt Benno Aalderink, associate lector Waterstoftechnologie en applicaties bij hogeschool Saxion. ‘Maar om de klimaatdoelen te halen, is het ook nodig om lokaal groene waterstof te produceren. Dat kan met kleinschalige elektrolysesystemen, zoals ontworpen in project HYGENESYS. Deze elektrolysesystemen zetten water om in waterstof en zuurstof. De waterstof kan dan weer omgezet worden naar elektriciteit op het moment dat het nodig is. Zo ontstaat er een stabielere, duurzame energievoorziening én wordt het overbelaste stroomnet verlicht. Daarmee kan decentrale waterstofproductie een cruciale rol spelen in de energietransitie. Ook het lokaal gebruiken van de zuurstof die in het proces ontstaat, kan interessant zijn in de toekomst.’

Er is volgens de onderzoekers nog niet veel aandacht voor het ontwikkelen van decentrale elektrolysesystemen en lokale opwekking van waterstof. Met project HYGENESYS is belangrijke expertise ontwikkeld en is er door de betrokkenheid van studenten een bijdrage geleverd aan het opleiden van toekomstige werknemers op dit gebied. Door verschillende partners en disciplines samen te brengen, is er een toekomstgerichte aanpak gecreëerd. Het uiteindelijke doel is om een waterstofproductiesysteem op de H2Hub in Twente te realiseren en onderzoek te doen naar decentrale industriële toepassingen van waterstof. Op termijn zal ook de residentiële toepassing van decentrale waterstof getest worden.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten