logo
wvhj2023
© Claffra | Dreamstime.com
© Claffra | Dreamstime.com
20 september 2024

Nieuwe inspectienorm batterijen op komst: ‘Voorkom problemen en werk nu al volgens bestaande normen’

Er komt een nieuwe inspectieregeling aan voor energieopslagsystemen vanaf een capaciteit van 20 kilowattuur. Deze zal mogelijk al eind dit jaar gereed zijn en gaat naar alle waarschijnlijkheid Scope 15 heten.

Allart de Jong verwacht dat deze regeling breed wordt omarmd en dat een verplichte inspectie bij oplevering van een batterij en met terugwerkende kracht snel gemeengoed wordt. ‘Wie verstandig is, houdt daar rekening mee.’ De Jong is eigenaar en algemeen directeur van Omega Energietechniek, waarmee hij zich onder meer op opleidingen voor elektrotechnische inspecteurs, installateurs en inspecties van elektrotechnische installaties richt. Hij startte zijn bedrijf ruim 10 jaar geleden, en dat was feitelijk een reactie op de installatiestandaard in de zonne-energiemarkt.

Lobby
‘Vanaf 2010 begon die sterk op te komen in Nederland’, vertelt De Jong. ‘Ik werkte bij Nieaf-Smitt, ontwikkelde onder andere een veiligheids- en functionaliteitstester voor zonnestroomsystemen. Niemand had interesse, terwijl er in de branche feitelijk maar wat gedaan werd. De nadruk lag op volume realiseren, niet of nauwelijks op kwaliteit en veiligheid. Ik richtte Omega Energietechniek in 2014 op om hier verandering in te brengen, en startte onder andere een lobby voor het opzetten van een inspectieregeling. Die kwam er uiteindelijk in 2021, in een onderlinge samenwerking van diverse partijen, in de vorm van SCIOS Scope 12.’

Warme broodjes
De Jong ziet paralellen tussen de zonnepanelenmarkt van een decennium geleden en de opkomende batterijenmarkt van nu. Grootschalige energieopslagsystemen, bijvoorbeeld voor bedrijven die kampen met netcongestieproblemen, gaan sinds kort als warme broodjes over de toonbank, zo geeft hij aan. De thuisbatterij lijkt momenteel haar doorbraak te beleven in Nederland. De technologie is echter nieuw, er is nog weinig ervaring mee opgedaan. De kennis in de markt is niet overal op orde. Borging van de installatiekwaliteit staat nog in de kinderschoenen.

Blootstelling
De Jong: ‘Wat betreft veiligheid hebben we het echter over verschillende producten. Risico is kans maal effect maal blootstelling. Batterijen zijn elektrochemische apparaten, en daarom behoorlijk risicovol. Er zal niet snel iets mee misgaan, ze zijn doorgaans intrinsiek veilig. Maar gebeurt dat wel, dan kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn: een explosie, een felle, nauwelijks te blussen brand of het vrijkomen van toxische gassen waarbij gewonden of doden vallen. Daar hebben we ook al voorbeelden van gezien op diverse plekken op de wereld, ook al in Nederland, zowel bij residentiële als zakelijke systemen.’

Lees het volledige artikel hieronder in de september 2024-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten