logo
wvhj2023
© PV Cycle
© PV Cycle
6 september 2024

Stichting OPEN start selectie marktpartijen voor recycling zonnepanelen

De tender van de Stichting OPEN om marktpartijen aan te wijzen die de recycling van zonnepanelen gaan verzorgen, gaat de volgende fase in. In deze tweede fase vindt de selectie van kanshebbers plaats.

De Stichting OPEN liet afgelopen mei weten samen met Holland Solar en de Stichting ZRN partners te zoeken die de recycling van zonnepanelen willen verzorgen. Na een interessepeiling – die inmiddels is afgerond – gaat nu de selectiefase van start. Vervolgens zal de inschrijvingsfase uitmonden in overeenkomsten.

320.000 ton
Stichting OPEN heeft de afgelopen jaren een landelijk dekkend logistiek netwerk opgezet waarbij alle afgedankte zonnepanelen worden ingezameld en naar een verwerkingslocatie worden gebracht. Het gaat nu nog om een relatief beperkt volume, maar dit volume neemt snel toe. Ter vergelijking: de hoeveelheid zonnepanelen die de afgelopen jaren is verkocht, is gegroeid van 10.000 ton in 2014 naar 320.000 ton in 2023. De hoeveelheid ingezamelde zonnepanelen groeit dus weliswaar, maar is nog zeer gering ten opzichte van de hoeveelheid zonnepanelen die op de markt worden gebracht.

Om die reden is het volgens OPEN belangrijk is om de verwerkingscapaciteit gerealiseerd te hebben om de toenemende stroom end-of-life-zonnepanelen te kunnen verwerken zodra het grote volume vrijkomt in het komende decennium.

Hergebruik
Het doel is om de ingezamelde, afgedankte zonnepanelen via een toekomstbestendige methode te gaan verwerken, waarbij grondstoffen hergebruikt worden voor nieuwe zonnepanelen of andere hoogwaardige toepassingen. Zonnepanelen bevatten namelijk waardevolle grondstoffen die op dit moment – met uitzondering van koper in de kabels en de aluminium frames – laagwaardig worden ingezet. Door een contract aan te gaan voor de recycling van zonnepanelen moet hier verandering in komen.

De Stichting OPEN heeft nu op het platform Mercell de selectieleidraad voor haar tender gepubliceerd.

Marktrijpheid
Bij de tender die OPEN organiseert, maakt ze onderscheid naar marktrijpheid van de recyclingtechnologieën. De aanbesteding is daarom opgeknipt in 2 percelen. In het eerste perceel worden maximaal 2 marktpartijen gezocht die voldoende verwerkingscapaciteit kunnen waarmaken om het merendeel van de toekomstige toestroom aan zonnepanelen te kunnen verwerken, te weten zo’n 80 procent. Binnen dit perceel wordt gekeken naar zekerheid over inzameling en verwerking. Dit perceel vraagt daarom verwerkingstechnieken met een technology readiness level (trl) van 7 of meer. Het gaat om een volume van zo’n 2.000 ton in 2026 dat groeit naar 22.000 ton in 2032.

Het tweede perceel is bedoeld om marktpartijen met kansrijke, maar nog niet bewezen verwerkingsopties de kans te geven om hun concepten door te ontwikkelen tot een volwaardige recyclingmethodiek. Er wordt voor dit perceel geen maximum gesteld aan de hoeveelheid gegadigden. De marktpartijen van dit perceel zullen onderling de overige 20 procent van de aangeboden zonnepanelen verwerken: 400 ton in 2026 en 4.400 ton in 2032. Afhankelijk van de resultaten van de uitvraag voor dit tweede perceel, wil OPEN via een ‘innovatieprogramma’ jaarlijks de uitvraag vernieuwen, zodat nieuwe ontwikkelingen ook de kans krijgen om aan te sluiten.

In de selectiefase kan iedere geïnteresseerde marktpartij zich aanmelden als gegadigde voor deze uitvraag. Na de selectiefase volgt de inschrijvingsfase, wat uiteindelijk leidt tot gunningen. Voor perceel 1 gaat het om maximaal 5 gegadigden waarbij uiteindelijk maximaal 2 partijen de opdracht gegund krijgen. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten