ZRN behartigt de belangen van producenten en importeurs van zonnepanelen die moeten voldoen aan de producentenverantwoordelijkheid ten aanzien van het verzamelen en verwerken van afgedankte zonnepanelen in Nederland. Zumpolle mag de organisatie een nieuwe fase inleiden, van bouwen naar daadwerkelijke hoogwaardige recycling in hoge volumes. Is een tender voor afvalverwerking in Nederland aanstaande?
Eén aardbol
‘Een zachte overdracht.’ Zo noemt Jehee zijn opvolging bij ZRN. Hij werkt Zumpolle 2 maanden in, om zich vervolgens weer meer te gaan focussen op zijn eigen bedrijf – Bezonnen – waarmee hij zich op begeleiding van grootzakelijke zonne-energieprojecten richt. Daarna neemt Zumpolle het stokje officieel van hem over. Wat dreef haar naar ZRN?
‘Ik werk al zo’n 25 jaar in de zonne-energiewereld’, vertelt Zumpolle. ‘Ik heb vele kanten van de markt gezien – beleid, eindgebruikers, verkoop, ontwikkeling, de partijen die zonnepaneelprojecten uitvoeren op particuliere en zakelijke daken… Daarbij stond één doel voorop: zo snel mogelijk zoveel mogelijk zonnepanelen uitrollen om de energietransitie waar te maken. Die zonnepanelen gaan lang mee, maar ze zijn natuurlijk een keer aan het einde van hun leven en ook dan houdt het niet op. Het organiseren van een optimale recycling waar alle producenten aan bijdragen, is ontzettend belangrijk; we hebben maar één aardbol. Dat is iets om je hard voor te maken.’
Productief en roerig
De Europese Waste of Electrical and Electronic Equipment (WEEE)-richtlijn zag het levenslicht in 2005. Vanaf dat jaar lag de verantwoordelijkheid voor de inzameling en afvalverwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur bij de producenten of bedrijven die deze als eerste op de lokale markt brengen. In 2012 volgde een update waarmee ook zonnepanelen onder deze verplichting kwamen te vallen. ZRN behartigt de belangen van partijen die hieraan moeten voldoen, sinds 1 maart 2021 binnen Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Stichting OPEN). Jehee kijkt terug op een productieve en soms roerige tijd in zijn jaren bij ZRN.
Wettelijk verplicht
Jehee: ‘Het was een periode van bouwen; het neerzetten van de organisatie. Zonder de juiste infrastructuur immers geen oplossing. Daarnaast was het uiteraard zaak om al die bedrijven met producentenverantwoordelijkheid aan ons te binden en freeriders uit te bannen. Zo creëer je een gelijk speelveld, zorg je dat bedrijven die niet compliant zijn de rekening voor recycling niet bij de goedwillende bedrijven neerleggen. Daar zijn we voor een belangrijk deel in geslaagd. Een belangrijke stap in dit verband was de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maart 2021 afgaf aan de OPEN, ook voor zonnepanelen en omvormers. Sindsdien zijn producenten wettelijk verplicht zich bij de OPEN aan te sluiten. Nog zo’n mijlpaal was het opzetten van ons waarborgfonds.’
Lees het volledige artikel hieronder in de mei 2024-editie van Solar Magazine.