logo
wvhj2023
© Tennessewitney | Dreamstime.com
© Tennessewitney | Dreamstime.com
3 september 2024

Amerika verdringt China als grootste investeerder in klimaattechnologie

Amerika heeft in de eerste helft van het kalenderjaar wereldwijd het meeste geld geïnvesteerd in klimaattechnologie: 6,7 miljard Amerikaanse dollar. China volgt op de voet en Canada completeert de top 3.

China was in 2023 nog de grootste klimaatinvesteerder, maar is nu door de Verenigde Staten naar de tweede plaats verwezen. Het grootste deel van de Amerikaanse financieringen ging naar schone-energiebedrijven – producenten van apparatuur voor hernieuwbare energie en projectontwikkelaars – en start-ups in de waardeketen voor energieopslag.

600 deals
China investeerde in de eerste 6 maanden van het kalenderjaar 5,1 miljard Amerikaanse dollar in klimaattechnologie en Canada volgde op geruime afstand met 1,8 miljard Amerikaanse dollar aan investeringen.

Marktonderzoeker Bloomberg New Energy Finance (BNEF) constateert dat dit jaar een duidelijke vertraging optreedt in de totale financiering van klimaattechnologie in zowel de publieke als de private markten. Terwijl in de eerste 2 kwartalen van 2023 bijna 44 miljard Amerikaanse dollar werd opgehaald, was de vergelijkbare financiering dit jaar gedaald tot de helft daarvan. BNEF’s Climate-Tech Investment Radar registreerde dit jaar zo’n 600 financieringsdeals.

Durfkapitaal
Ingezoomd op durfkapitaal constateren de analisten dat het door klimaattechnologiebedrijven opgehaalde kapitaal slechts 12 procent uitmaakte van de totale wereldwijde durfkapitaalfinanciering in de eerste helft van het jaar. Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog 16 procent.

Een van de redenen voor deze daling zou kunnen liggen in de toenemende fascinatie van investeerders voor kunstmatige intelligentie (AI)-technologieën. AI-start-ups haalden verspreid over bijna 1.200 deals dit jaar al 47 miljard Amerikaanse dollar op. Dat is een stijging van 60 procent.

Inflation Reduction Act
Bijna 60 procent van de Amerikaanse durfkapitaaldeals voor klimaattechnologie waren dit jaar grensoverschrijdend, waarbij bedrijven investeerders van buiten de regio aantrokken. In 2022 en 2023 ging het nog om respectievelijk 39 en 54 procent aan ‘buitenlandse’ deals.

De onderzoekers van BNEF zien dit als een direct gevolg van het feit dat Amerika wereldwijd steeds meer wordt gezien als een lucratieve markt voor klimaattechnologieën, grotendeels dankzij de stimuleringsmaatregelen van de Inflation Reduction Act.

Vooruitkijkend lijkt de financiering voor klimaattechnologiebedrijven zich volgens BNEF enigszins te stabiliseren, met een daling van slechts 3 procent van het eerste kwartaal naar het tweede van 2024. Als deze trend doorzet, kan de totale financiering voor klimaattechnologie voor dat jaar oplopen tot bijna 45 miljard Amerikaanse dollar, dat echter nog steeds maar de helft is van het geld dat in 2023 werd opgehaald.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten