logo
wvhj2023
© James Ebanks | Dreamstime.com
© James Ebanks | Dreamstime.com
9 juni 2023

Amerika installeert recordhoeveelheid zonnepanelen, Inflation Reduction Act slaat aan

De Verenigde Staten hebben in de eerste 3 maanden van het kalenderjaar een recordhoeveelheid van 6,1 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat meldt de Solar Energy Industries Association (SEIA).

De brancheorganisatie en marktonderzoeksbureau Wood Mackenzie schrijven de groei toe aan de stabilisering van de toeleveringsketen en de Inflation Reduction Act (IRA) die zijn werk begint te doen.

Utiliteitsmarkt
De utiliteitsmarkt herstelde van een moeilijk jaar met een sterk eerste kwartaal en een record van 3,8 gigawattpiek aan nieuw geïnstalleerde capaciteit. Dit kwartaal konden meer zonnepaneelimporteurs voldoen aan de documentatievereisten van de Uyghur Forced Labor Prevention Act (UFLPA) die dwangarbeid bij de productie van zonnepanelen moet bestrijden.

Hierdoor konden meer producten op projectlocaties worden afgeleverd en kon de zonne-energiesector zijn lange pijplijn uitbouwen.

30 procent
Ondanks de stijgende rentes en economische tegenwind die consumenten in twijfel brengen, werd in het residentiële segment 1,6 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd in het eerste kwartaal. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Het residentiële marktsegment is volgens Wood Mackenzie goed op weg om 36 gigawattpiek aan zonnepanelen toe te voegen in de komende 5 jaar, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 6 procent. De commerciële markt had ook een recordkwartaal, met 391 megawattpiek nieuw geïnstalleerd vermogen. Florida was veruit de best presterende Amerikaanse staat met 1,46 gigawattpiek aan nieuwe utiliteitsprojecten in het eerste kwartaal van 2023.

378 gigawattpiek
Mede dankzij de sterke cijfers van het eerste kwartaal en een toename van de vraag door de IRA, verwacht Wood Mackenzie dat de omvang van de zonne-energiemarkt in de komende 5 jaar zal verdrievoudigen, waardoor de totale geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit in 2028 378 gigawattpiek zal bedragen.

De IRA heeft ook geleid tot een golf van nieuwe productieaankondigingen, waarbij de binnenlandse productiecapaciteit van zonnepanelen naar verwachting zal stijgen van minder dan 9 gigawattpiek nu tot meer dan 60 gigawattpiek in 2026. Ten minste 16 gigawattpiek aan zonnepaneelproductiefaciliteiten is in aanbouw sinds het einde van het eerste kwartaal.

Achtergestelde gemeenschappen
De regering Biden heeft nu duidelijkheid verschaft over hoe de aangekondigde kredieten van de wet zullen worden toegepast. Deze kunnen worden gebruikt in combinatie met de investeringsaftrek (itc) voor zonne-energie, zoals de kredieten voor energiegemeenschappen en huishoudens met lage inkomens. In het bijzonder zullen de energiegemeenschappen en de lage-inkomensbijtelling volgens de onderzoekers helpen om investeringen in zonne-energie en energieopslag in achtergestelde gemeenschappen te stimuleren.

‘Nu de Inflation Reduction Act begint te werken en de vraag stimuleert, wacht de Amerikaanse zonne-energie- en energieopslagindustrie met spanning op verdere richtlijnen over enkele van de meest impactvolle onderdelen van de wet’, aldus Abigail Ross Hopper, voorzitter en chief executive officer van SEIA. ‘Tijdige, specifieke en werkbare implementatierichtlijnen van de overheid zullen een grote impact hebben op ons succes, zowel op de korte als op de lange termijn. Deze richtlijnen zijn krachtig en als ze correct worden uitgevoerd, kunnen ze in het hele land nieuw marktpotentieel ontsluiten.’

Dwangarbeid
‘De Amerikaanse zonne-energiesector begint langzaam verlichting te zien in de toeleveringsketen’, stelt Michelle Davis, hoofd wereldwijde zonne-energie bij Wood Mackenzie en hoofdauteur van het nieuwste marktrapport. ‘Tegelijkertijd zal de kwalificatie voor de “domestic content adder” een zeer complex proces zijn voor ontwikkelaars van zonne-energieprojecten. Zelfs als de productie van kristallijne siliciumzonnecellen eenmaal een feit is, zullen veel andere componenten in eigen land moeten worden geproduceerd voordat projecten in aanmerking kunnen komen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten