logo
wvhj2023
© Xuejingwen | Dreamstime.com
© Xuejingwen | Dreamstime.com
24 augustus 2024

De harde cijfers | Europese import zonnepanelen daalt, maar toch groei export China

Terwijl de export van zonnepanelen uit China naar Europa met 13 procent daalde in de eerste jaarhelft is de totale Chinese export toch gegroeid. Deze week in de harde cijfers nieuwe marktdata van InfoLink.

Het Chinese marktonderzoeksbureau meldt dat China in de eerste helft van het kalenderjaar de export heeft zien groeien met 24 procent tot een niveau van 131,8 gigawattpiek. Dat is 24 procent en ruim 25 gigawattpiek meer dan in de eerste helft van vorig jaar.

Top 5
In de maand juni exporteerde China 22,1 gigawattpiek zonnepanelen; een stijging van 4 procent op maandbasis en 22 procent op jaarbasis. Dat brengt de Chinese export in het tweede kwartaal op 64,3 gigawattpiek, een stijging van 16 procent ten opzichte van de 55,2 gigawattpiek vorig jaar.

De top 5-markten voor de Chinese export waren Europa, Brazilië, Pakistan, Saoedi-Arabië en India. Samen waren deze 5 markten in juni goed voor 73 procent van de export. De analisten van InfoLink merken daarbij op dat de invoer naar de meeste markten steeg, behalve naar Europa.

Europa: krimp van 13 procent
Europa heeft in de eerste jaarhelft bij de import van Chinese zonnepanelen een krimp van 13 procent genoteerd. In juni ging het om de import van 9,3 gigawattpiek zonnepanelen, wat een daling van 14 procent betekende ten opzichte van de maand mei en 11 procent ten opzichte van juni 2023. Daarmee kromp de export in het tweede kwartaal met 7 procent.

De marktonderzoekers wijzen de vertraging bij de realisatie van grondgebonden zonneparken als belangrijkste reden aan voor een krimp van de export. Ook de gedaalde stroomprijzen en de toenemende congestie op het Europese stroomnet worden als oorzaak genoemd. ‘Als gevolg van de vertraging in de vraag en de herbevoorrading begin 2024, is het recente voorraadniveau van Europese pv-modules licht gestegen’, aldus de analisten. ‘Maar in tegenstelling tot vorig jaar, toen distributeurs de meeste voorraden in handen hadden, bezaten de meeste zonnepaneelproducenten dit jaar voorraden. De verandering in opslagpatronen heeft de ruimte voor een instorting van de zonnepaneelprijs beperkt.’

Door de hoge voorraden verwacht InfoLink dat de import in het derde kwartaal verder daalt. De stijgende transportkosten worden daarbij ook aangehaald. ‘De crisis in de Rode Zee blijft de internationale scheepvaart beïnvloeden. Routes van China naar Europa moeten nog steeds om Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika heen – waardoor de brandstofkosten voor schepen toenemen en de verzendkosten stijgen – waardoor de invoerkosten voor Europese ontwikkelaars stijgen en hun aankoopdynamiek wordt beïnvloed. Sommige reders zijn nog steeds niet bereid om de scheepvaart door de Rode Zee te hervatten, waardoor de verzendkosten voor de Chinese export naar Europa hoog zullen blijven.’

Azië-Pacific: 118 procent groei
De regio Azië-Pacific importeerde 6 gigawattpiek zonnepanelen in juni; een maand-op-maandgroei van 36 procent en een jaargroei van zelfs 76 procent. De import lag met 15,7 gigawattpiek in het tweede kwartaal 73 procent hoger dan vorig jaar. In de eerste jaarhelft gaat het zelfs om een groei van 118 procent: van 18,6 naar 40,5 gigawattpiek.

In juni importeerde Pakistan de meeste zonnepanelen van de regio: 1,9 gigawattpiek. Het land was goed voor 12,2 gigawattpiek in de eerste 6 maanden van 2024. Nummer 2 India importeerde 10,4 gigawattpiek. Samen waren de 2 landen dit jaar tot dusver goed voor 53 procent van de import. Dreigende importheffingen in Pakistan joegen de import in het eerste kwartaal de hoogte in, maar nu de Pakistaanse minister van Financiën Muhammad Aurangzeb heeft besloten dat er geen douanerechten worden opgelegd, daalt de import aanzienlijk. Ook de Indiase import zal dalen, zo verwacht InfoLink. Want door de toenemende importvolumes van Chinese zonnecellen, zal de vraag van India naar Chinese zonnepanelen afnemen zodra de lokale zonnepaneelproductiecapaciteit online komt.

Noord- en Zuid-Amerika: 17 procent groei
Noord- en Zuid-Amerika zagen de import in het tweede kwartaal met 16 procent groeien tot 7,8 gigawattpiek, wat het jaartotaal op 16,8 gigawattpiek bracht; een stijging van 17 procent. Brazilië blijft het grootste importland.

Dit jaar heeft Brazilië al 12,1 gigawattpiek zonnepanelen geïmporteerd. Begin juni nam het Braziliaanse ministerie van Mijnbouw en Energie (MME) kleinschalige projecten voor decentrale energieopwekking op in het speciale stimuleringsprogramma voor de ontwikkeling van infrastructuur (REIDI). Projectontwikkelaars van kleinschalige projecten zullen hierdoor tot 5 jaar lang worden vrijgesteld van de betaling van in totaal 9,25 procent aan belastingen. De verwachting is dat dit de voortgang van projecten voor decentrale opwekking zal stimuleren en de vraag in Brazilië zal ondersteunen.

Midden-Oosten en Afrika: 163 procent groei
Het Midden-Oosten importeerde in de eerste 6 maanden van dit jaar 15,5 gigawattpiek zonnepanelen, een stijging van 163 procent ten opzichte van 5,9 gigawattpiek vorig jaar. Saoedi-Arabië was de grootste importeur in de regio met een import van 8,7 gigawattpiek.

De vraag in Saoedi-Arabië wordt gedomineerd door openbare aanbestedingsprojecten van de overheid. Recentelijk is er ook een toename van gecentraliseerde opwekkingsprojecten op nutsschaal. Op lange termijn zal het Saoedische Vision 2030-programma de lokale vraag stimuleren en dat zorgt voor optimistische vooruitzichten.

Afrika importeerde dit jaar tot en met eind juni 5 gigawattpiek zonnepanelen, een stijging van 4 procent ten opzichte van de 4,8 gigawattpiek van vorig jaar. Zuid-Afrika was de grootste importeur en goed voor 1,6 gigawattpiek. De Zuid-Afrikaanse regering kondigde in juni een importheffing van 10 procent aan op geïmporteerde pv-modules, wat tot bezorgdheid op de markt leidde en ontwikkelaars ertoe aanzette hun import alvast te verhogen.

Onderaan de streep verwacht InfoLink dat China in de tweede jaarhelft moeite zal hebben om het exportniveau op peil te houden, omdat de import van de belangrijkste markten nauwelijks zal groeien of zelfs zal krimpen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten