logo
wvhj2023
© Gopher33 | Dreamstime.com
© Gopher33 | Dreamstime.com
19 augustus 2024

Nieuw onderzoek toont hoge netkosten Nederland ten opzichte van buurlanden

Grote stroomverbruikers betalen in Nederland fors meer netkosten dan in buurlanden België, Duitsland en Frankrijk. De netkosten zorgen voor een flink concurrentienadeel. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Aurora.

Aurora Energy Research heeft in opdracht van Tata Steel, Shell, Nyrstar, BP, Sabic, en Chemelot een analyse uitgevoerd naar de netwerktarieven in België, Duitsland en Frankrijk. Voor zowel flexibele als basislastverbruikers zijn de netwerkkosten in Nederland flink hoger. Om een gelijk speelveld voor grote verbruikers te creëren, is momenteel jaarlijks meer dan 300 miljoen euro nodig om de netwerktarieven in lijn te brengen met die in de buurlanden, wat kan oplopen tot meer dan 500 miljoen euro in 2030.

Verder uit de pas
Het rapport ‘Grid Fee Outlook for the Netherlands 2045’ maakt duidelijk dat de nettarieven voor elektriciteit in Nederland flink uit de pas lopen met buurlanden. De netwerktarieven in Nederland zijn de afgelopen 2 jaar bijna verdrievoudigd en de stijging zal tot 2045 bij gelijkblijvend beleid doorzetten. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT verwacht dat de kosten in 2025 en 2026 slechts beperkt zullen dalen, omdat lagere energiekosten gedeeltelijk worden tenietgedaan door stijgende investeringen in het net – op zee – en vooruitbetalingen van toekomstige correcties op energiekosten.

De Nederlandse energie-intensieve industrie heeft het nieuwe rapport over de stijgende netwerkkosten overhandigd aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei en doet een beroep op haar om in actie te komen. De regering streeft namelijk naar een gelijk speelveld voor de industrie, maar zonder ingrijpen zal de concurrentiepositie juist verslechteren.

Gereguleerd
Netwerkkosten worden in Nederland gereguleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en dekken de transmissie- en systeemdiensten. In de Aurora-studie wordt een vooruitblik geschetst van de totale netwerkkosten richting 2045. Deze zijn vertaald naar nettarieven voor 2 typische afnameprofielen: een flexibel afnameprofiel van 3.000 vollasturen en een basislastafname-profiel van 8.000 uren.

De studie toont aan dat de nettarieven in België, Duitsland en Frankrijk momenteel meer dan 80 procent lager zijn dan in Nederland voor beide typen afnemers. In 2030 verwacht Aurora dat nettarieven in Nederland vergeleken met buurlanden hoger blijven voor basislastafnemers; 15 keer zo hoog als in Frankrijk, 6 keer zo hoog als in Duitsland, en 4 keer zo hoog als in België. Voor flexibele afname, afkomstig van nieuwe elektrificatietechnologieën zoals elektrische boilers en elektrolysers, blijven de nettarieven tot 7 keer zo hoog als in het buitenland, wat de energietransitie in de weg staat. ‘Stijgende nettarieven dreigen de energietransitie te vertragen’, stelt Jesse Hettema, hoofd van Nederland & België bij Aurora Energy Research. ‘Verlaging van de tarieven is noodzakelijk om verdere elektrificatie en flexibilisering van de industrie mogelijk te maken, wat essentieel is voor de verdere uitbouw van hernieuwbare energie.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten